Всеукраїнський референдум можна буде провести вже у цьому році – Стефанчук

Читать на русском
Провести референдум в Україні можна буде вже у 2021 році. При цьому кількість референдумів в країні на рік - не обмежена.
rada.gov.ua

Провести референдум в Україні можна буде вже у цьому році - після того, як прийнятий Радою закон підпише президент Володимир Зеленський. При цьому кількість референдумів в країні на рік - не обмежена.

Про це заявив перший заступник голови Верховної ради Руслан Стефанчук в коментарі «Громадському радіо» у четвер, 28 січня.

Рада ухвалила закон про референдум: хто з нардепів провалив обіцянкиОПЗЖ провалила програмну обіцянку ухвалити закон про всеукраїнський і місцевий референдуми. Кілька членів фракції Слуга народу також не виконали обіцянку.

Він висловив упевненість, що президент підпише закон про референдум вже найближчим часом і він набуде чинності.

«Зібрати референдум можна буде відразу після цього. Повторюю: це проведення референдуму залежить тільки від ініціативи населення, а не від волі президента чи Верховної ради», – підкреслив він.

Перший заступник спікера ВР додав, що документ не встановлює ніяких обмежень на кількість референдумів на рік, але виносити на них можна лише одне питання.

Стефанчук пояснив: для проведення референдуму серед виборців мають обрати 60 осіб, які увійдуть до ініціативної групи. Критеріїв відбору майже немає. Головне, щоб ці люди на момент обрання мали право голосу.

«Цих людей мають обирати на зборах громадян України за участі 300 виборців, які й мають висунути ініціативну групу. Потім ініціативна група проводить відповідні реєстраційні процедури у Центральній виборчій комісії й починає збирати підписи для ініціювання референдуму», – сказав він.

Нагадаємо, 26 січня Рада схвалила у другому читанні законопроект про всеукраїнський референдум. Документ підтримали 255 нардепів.

При цьому голова ВР Дмитро Разумков заявив, що перший референдум можна буде провести не раніше 2022 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: