Подкаст «Словом» за 6 грудня: переговори Байдена та Путіна і особливості відомих штамів COVID-19

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 6 грудня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Подкаст «Словом»slovoidilo.ua

Про переговори президента США Джо Байдена з Путіним. Про інформацію стосовно активностей російських військ біля українських кордонів та причину спокійної реакції на неї міністра оборони України. Про діяльність Верховної Ради України на стику осені й зими. А також про кількість і особливості відомих нині штамів коронавірусу SARS-CoV-2. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Переговори Байдена та Путіна

Президенти США і Росії Джо Байден і Володимир Путін проведуть переговори у вівторок ввечері, 7 грудня. Про це повідомив прессекретар Кремля Пєсков.

Представник Кремля уточнив, що президенти США та Росії самостійно визначать необхідний час. Розмова буде проходити по захищеній лінії.

Серед можливих тем розмови можуть бути стримування вторгнення РФ в Україну, збільшення військової допомоги Україні та запровадження санкцій.

Раніше, нагадаємо, переговори Байдена та Путіна анонсував голова Держдепартаменту Ентоні Блінкен. А наприкінці листопада Байден підтвердив свій намір найближчим часом провести тристоронні переговори – за участю президента України Володимира Зеленського та президента Росії Путіна.

Загроза вторгнення РФ: що Росія мутить на кордонах України

Між тим, розвідувальні спільноти США після вивчення даних дійшли висновку, що Росія зосереджує біля кордонів України угруповання в 175 тисяч військовослужбовців, щоб незабаром почати вторгнення. Про це повідомляє американська газета The Washington Post з посиланням на документи розвідки та коментарі офіційних осіб, а також Associated Press з посиланням на представника адміністрації США.

«Російські плани передбачають військовий наступ на Україну вже на початку 2022 року з масштабом сил, що вдвічі перевищує той, який ми бачили минулої весни під час раптових навчань Росії біля кордонів України» - цитує своє джерело в розвідці The Washington Post.

Тим часом міністр оборони США Ллойд Остін заявив про стурбованість Вашингтона тим, що Росія стягує війська до кордону з Україною та наголосив, що США готові надати допомогу Україні у захисті її суверенної території.

«Ми збираємося продовжити співпрацю з нашими союзниками та партнерами в регіоні. І ми продовжимо робити все можливе, щоб допомогти Україні захистити свою суверенну територію» – зауважив міністр оборони США.

Раніше у Міноборони України пояснили спокійну реакцію на нарощування російських військ біля кордону. Міністр оборони Олексій Резніков у своїй статті для західного видання Atlantic Council зазначив, що Україна згодна із західними партнерами з приводу того, що Росія є джерелом військової небезпеки. Однак на відміну від міжнародного співтовариства, яке стривожене, Київ відреагував спокійно - Україна вже вісім років протистоїть російській агресії, українці звикли як до постійної загрози на кордонах, так і до потоку російської дезінформації.

А ще Резніков зауважив, що вторгнення російських військ в Україну може обернутись серйозними наслідками для всієї Європи.

Діяльність Ради

Минулого тижня Верховна Рада схвалила податковий законопроєкт №5600, а також ухвалила у другому читанні державний бюджет на 2022 рік. Оскільки питання, які розглядали нардепи, були досить об'ємними, великою кількістю ухвалених законопроєктів Рада похвалитися не може.

З 30 листопада до 3 грудня депутати ухвалили 11 постанов. У вівторок було затверджено проміжний звіт ТСК з питань розслідування можливих протиправних дій представників органів державної влади та інших осіб, які могли б сприяти порушенню державного суверенітету України.

Також було ухвалено постанови про вручення премій Верховної ради, про призначення позачергових виборів і про кошторис парламенту.

За тиждень було ухвалено 12 законопроєктів: 3 – за основу та 9 – в цілому. У другому читанні Рада нарешті ухвалила «ресурсний» законопроєкт, а також проголосувала держбюджет на 2022 рік.

Парламент на рік продовжив особливий порядок самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей.

Також було внесено зміни до бюджету на цей рік. Зокрема, передбачили кошти на виплату так званої «тисячі від Зеленського»: 3 млрд гривень скерують на соціальну підтримку застрахованих осіб, які постраждали від обмежувальних карантинних заходів, що призвели до тимчасового зупинення роботи суб'єктів господарювання.

Підсумки парламентського тижня у цифрах - дивіться на інфографіці на порталі «Слово і діло».

До речі, на окремих інфографіках можна подивитися, як фракції та групи голосували за держбюджет-2022, а також за «ресурсний» законопроєкт №5600.

Відомі штами коронавірусу та їхні особливості

У світі почав поширюватися новий штам коронавірусу «Омікрон», про який ученим відомо ще не дуже багато. За попередніми даними, на відміну від «Дельти», він не викликає тяжкого перебігу хвороби, але водночас може бути більш контагіозним, тобто - швидко поширюваним. Попри невивченість цього варіанту, чимало країн світу, і Україна в тому числі вже почали вживати додаткових заходів безпеки, зокрема, обмежувати або закривати в'їзд з деяких країн Африки, в яких було виявлено «свіжий» штам.

Улітку 2021 року у Всесвітній організації охорони здоров'я вирішили позначати штами коронавірусу літерами грецького алфавіту, замість того, аби використовувати назви країн, де штами було виявлено.

Штам коронавірусу «Альфа» було вперше виявлено у вересні 2020 року у Великій Британії. Найхарактернішими його симптомами є кашель, втома, біль у горлі та м'язах. «Альфа», у порівнянні з «китайським» варіантом, поширюється швидше.

Штам «Бета» виявили у травні минулого року у Південно-Африканській республіці. Його особливість у тому, що він активніше поширюється серед молодих людей і найчастіше викликає у них ускладнення. При цьому існує ризик повторного інфікування серед тих, хто раніше перехворів на коронавірус або вакцинувався. «Бета» немає жодних специфічних симптомів, картина типова для захворювання на коронавірус: температура, кашель, втрата смаку і нюху тощо.

Штам «Гамма» вчені зафіксували рік тому у Бразилії, хоча є думка, що він циркулював з липня 2020-го. У Міністерстві охорони здоров'я Бразилії заявили, що цей варіант утричі заразніший, ніж виявлений в Ухані. При інфікуванні цим штамом спостерігаються стандартні для коронавірусу симптоми. Проте захворювання важче переносять молоді люди та вагітні жінки. Також штам може долати природний імунітет і викликати повторне зараження у людини, яка до цього вже перехворіла.

«Дельта» був зафіксований в Індії у жовтні 2020 року. Поточна хвиля коронавірусу в багатьох країнах викликана саме цим варіантом. Штам «Дельта» приблизно вдвічі «заразніший» ніж попередні варіанти COVID-19. Крім того, він викликає тяжкий перебіг хвороби та частіше призводить до госпіталізації.

Найхарактернішими його симптомами є: головний біль, біль у горлі, підвищена температура, кашель та нежить, в окремих випадках при «Дельті» також можуть бути симптоми, схожі на харчове отруєння.

«Омікрон», як і «Бету», виявили в Південно-Африканській республіці, у листопаді. Наразі вчені не знають, чи викликає штам тяжкий перебіг хвороби, але, за попередніми даними, які надходять від МОЗ країни виявлення, такої небезпеки немає. Проте цей варіант вірусу може мати підвищену контагіозність.

«Омікрон» має два характерні симптоми – втомлюваність та прискорене серцебиття. Ще можуть спостерігатися висока температура і ломота, а втрата нюху та смаку майже не зустрічаються.

Скільки взагалі мутацій коронавірусу існує і що про них відомо - про це читайте у нашому дослідженні з інфографікою на сайті та в телеграм-каналі.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: