Президент призначив двох суддів до складу КСУ

Читать на русском
Голова держави Володимир Зеленський призначив двох суддів до складу Конституційного Cуду України на відповідні місця, які залишалися вакантними з березня цього року.
З відкритих джерел

Голова держави Володимир Зеленський призначив двох суддів до складу Конституційного Cуду України на відповідні місця, які залишалися вакантними з березня цього року.

Про це пише пресслужба ОПУ.

17 серпня 2021 року своїм указом Зеленський утворив конкурсну комісію, до складу якої увійшли семеро провідних фахівців у сфері конституційного права, серед яких троє відомих представників міжнародних інституцій, а саме: Мірослав Вижиковський, Спиридон Флогаітіс, Богдан Футей.

Рік тому КСУ скасував деякі норми антикорупційного законодавства: як розвивалася кризаМинув рік, відколи Конституційний суд скасував деякі норми антикорупційного законодавства. Що сталося за цей час і що із КСУ зараз.

Участь у конкурсі виявили бажання взяти 22 правники, зокрема експерти ОБСЄ, судді, члени ЦВК, науковці, адвокати тощо. Семеро з них були визначені конкурсною комісією як найбільш гідні та професійні.

За результатами проведених з цими кандидатами співбесід Володимир Зеленський визначив серед них двох найбільш професійних:

  • Петришина Олександра Віталійовича, президента Національної академії правових наук України.
  • Грищук Оксану Вікторівну, професора Львівського національного університету ім. Івана Франка.

Відповідні укази Президента підписані 26 листопада 2021 року.

«Завдяки ухваленню такого рішення президентом та проведенню конкурсної процедури, яка не може викликати жодних сумнівів, Україна вийшла з конституційної кризи, спровокованої рішенням Конституційного Суду від 27 жовтня 2020 року, яке поставило під загрозу всю систему антикорупційних інституцій держави та європейське майбутнє країни», - йдеться у повідомленні ОПУ.

Того дня КСУ визнав неконституційними окремі положення антикорупційного законодавства України, серед іншого скасував кримінальну відповідальність за недостовірне декларування та внесення до декларації завідомо недостовірних відомостей. Зміст цього рішення, характер його ухвалення, аргументація та внутрішні мотиви окремих суддів тодішнього складу Конституційного Суду викликали справедливе обурення не тільки українців, а й представників міжнародних інституцій та держав – партнерів України.

«Ми були поставлені просто перед фактом того, що декілька пов'язаних ще з Януковичем людей можуть провести з порушенням усіх можливих правил рішення, яке знищує досягнення України за десятиліття», – зазначив Зеленський.

«Спільними зусиллями разом з Верховною радою був напрацьований механізм відновлення системи декларування й повернення реальної відповідальності за брехню й маніпуляції у деклараціях посадовців і депутатів. Президент підписав ухвалені парламентом закони для відновлення антикорупційної системи, також були повернуті повноваження Національному агентству з питань запобігання корупції щодо перевірки декларацій та моніторингу способу життя відповідних осіб з урахуванням особливостей процедури для суддів та суддів Конституційного Суду України», - повідомляє пресслужба ОПУ.

Раніше повідомлялося про те, що пленум Верховного суду 22 жовтня обрав нового голову. Ним став Всеволод Князєв.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: