На кого не можна кришити батон. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

«Слуги народу» образилися на Ахметова, який образився на Зеленського, і партійна фракція випустила заяву, що більше ноги «слуг» не буде на телеканалах олігарха, який перетворив медіа, які йому належать, на «свій корпоративний гучномовець для шантажу держави і суспільства». В Україну та на «Україну» та «Україну 24» повертається політика.

Політика певною мірою зникла після того, як слідом за нищівною перемогою Володимира Зеленського до парламенту зайшла монобільшість. Все, на що вистачало опонентів «зелених», це якось гріти своїх прихильників, обіцяючи їм, що ось-ось вискочки та дилетанти з тріском проваляться і зухвалий експеримент «Кварталу 95» над країною припиниться, і ось тоді!.. Провалу все не відбувалося, експеримент затягувався, альтернативи Зеленському, який зовсім не хапав зірок з небес, і його відверто слабкої партії, та й, загалом, і не партії навіть, не з'являлося. Натомість єдина організація з первісними ознаками новизни та альтернативності, «Голос», сама за короткий термін розпалася на атоми з внутрішніх причин.

Все це було досить сумно, тому що вказувало на громадянську і політичну нездатність країни виставити більш-менш пристойну команду, а треба б і не одну, яка могла б реально конкурувати з партією влади, причому такої: ніякої. Відсутність гідного суперника сильно спотворює уявлення про свої реальні можливості та відключає індикатори небезпеки.

«Слуги народу» оголосили бойкот телеканалам АхметоваУ «Слузі народу» повідомили про те, що ігноруватимуть телеканали Україна та Україна 24, які входять до Медіа Групи України, власником якої є Рінат Ахметов.

«Слуги» тим часом освоювали систему влади, воліючи вживатися у старі інститути та практики, ніж їх ламати та перебудовувати. У певному сенсі для них це було свідченням рівня освоєння нової сфери, доказом власної політичної спроможності, у якій їм апріорі відмовляли. Вписування у систему містило обов'язковий елемент: домовитися з Рінатом. Як Росію колись назвали бензоколонкою, яка намагається видати себе за країну, так Україна довгі роки була і залишається евфемізмом, за яким ховається велике громадське підприємство з безперервного збагачення Ріната Леонідовича Ахметова. Що добре для Ахметова, те добре для країни. Рінату погано? Тим гірше для країни.

Добру половину терміну Володимир Зеленський не намагався замірятися на святая святих, на цей наріжний камінь українського суспільного ладу, якось вдавалося знаходити спільну мову, а хтось із президентських людей знаходив, кажуть, і пухкі конверти. Значною мірою цим і пояснювалося політичне затишшя, що тривало: до чого шум, якщо у Ріната все добре. Але в нього стало добре не дуже, і це відразу всі відчули. В атмосфері просто повисла небезпечна напруга, яку раніше хто тільки не нагнітав, але все було мимо. Нових гравців, за винятком Разумкова, якого штучно начищають до блиску, не з'явилося, зате медійне поле просто іскриться.

Отут і стає зрозумілим, що Зеленський, незважаючи на очевидні спроби вписатися, залишився для системи чужаком, вона цього не забула і не пробачила. Йому б і не треба було витрачати час і сили на те, щоб домовлятися та освоюватися, не давати часу на розбещення «слуг» конвертами, зараз би він мав принаймні один важливий ресурс: широка народна підтримка, як у вродженого популіста. Тепер же, коли система, мобілізована Ахметовим, піде у психічну атаку, та спроба стати «одним із них», відгородитися від України Єрмаком та Подоляком, президенту може дорого коштувати. З іншого боку, ось і привід себе показати у справжній політичній рубці, а не в лінивій гризні зі збитими льотчиками. Хотів випробувань? На.

А нам належить побачити у всій красі мерзенне видовище: як Ахметов організує єдиний фронт дуже важливих патріотів і прокремлівських політиків, який поведе в наступ на того, хто дозволив собі кришити на нього батон. Повірте, і ті, й інші знайдуть слова, щоб пояснити святу потребу такого тактичного союзу. Вже знаходять.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: