У «Вагнергейті» винен Лукашенко, а не українські чиновники і розвідники – ТСК

Читать на русском
У ТСК вирішили, що українські чиновники та військові невинні у зриві спецоперації. Провину поклали на дії президента Білорусі. На питання Безугла відповідати відмовилася
Мар'яна БезуглаВідкрите джерело

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради, створена для розслідування зриву спецоперації із затримання найманців так званої ПВК «Вагнера», прийшла до висновку, що в провалі немає провини українських чиновників, зате є вина президента Білорусі Олександра Лукашенка.

Про це заявила голова ТСК, нардеп Мар'яна Безугла під час оголошення проміжного звіту комісії, повідомляє УНІАН.

«ТСК встановила, що спецоперація почалася в кінці червня 2020 року, а значить, підлягає спростуванню інформація про її багаторічне планування... ТСК також не знайшла підтвердження, що президент України давав особисті розпорядження відстрочити спецоперацію» - заявила Безугла.

Зрив спецоперації проти «вагнеровців»: що відомоСпецоперація із затримання «вагнерівців» зірвалася через витік інформації. Хронологія скандалу – на відео «Слово і діло».

Вказується, що аналогічний висновок був зроблений по голові офісу президента України Андрію Єрмаку - він не міг впливати на розвиток подій, оскільки не має можливості віддавати подібні розпорядження внаслідок відсутності необхідних повноважень. Невинний і колишній глава Міноборони Андрій Таран - теж через брак повноважень, які не дозволяли йому наказати відстрочити операцію.

У ТСК припустили, що Росія і Білорусь могли частково знати про підготовку спецоперації - і разом з тим не знайшли доказів, що витік інформації в будь-якій з двох фаз, підготовки або реалізації, стався цілеспрямовано. Не встановлено також, чи працювали спецслужби РФ і Білорусі в координації, запобігаючи вивезенню бойовиків в Україну. Натомість на думку ТСК, не викликає сумнівів, що наказ на арешт «вагнерівців» віддав особисто Лукашенку.

«Вагнергейт» та українська влада: хронологія скандалуХронологія скандалу зі зривом спецоперації із затримання бойовиків Вагнера – на інфографіці.

«Враховуючи тривалий термін перебування найманців на території Білорусі, встановлені особливості білоруських спецслужб, публічні заяви Лукашенка, ТСК вважає, що затримання 33 найманців було очікуваним наслідком роботи білоруської спецслужби в умовах посиленого контррозвідувального режиму напередодні президентських виборів у цій країні» - резюмувала Безугла.

На подальші запитання журналістів керівник ТСК відповідати відмовилася.

Нагадаємо, раніше колишній керівник Головного управління розвідки Міністерства оборони Василь Бурба нарешті дав свідчення у справі про можливий зрив спецоперації із затримання бойовиків російської "ПВК Вагнера". Засідання тимчасової слідчої комісії Ради проходило в будівлі ГУР.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: