Прикордонникам дозволили застосовувати зброю: ВР ухвалила закон

Читать на русском
Рада розширила повноваження прикордонників. Вони зможуть використати вогнепальну зброю, зокрема, для відбиття нападу на військовослужбовця або працівника ДПСУ.
dpsu.gov.ua

Верховна рада ухвалила закон про вдосконалення порядку використання та застосування примусових заходів, бойової техніки та озброєння особовим складом Держприкордонслужби.

За відповідний законопроєкт №5232 у другому читанні проголосував 271 нардеп на засіданні у четвер, 18 листопада.

Зміцнення та облаштування держкордону: що обіцяють політикиПолітики обіцяють зміцнювати державний кордон України та будувати нові пункти пропуску. Докладніше – у матеріалі.

Документ дозволяє використовувати вогнепальну зброю, зокрема, для відображення нападу на військовослужбовця або працівника Держприкордонслужби у разі загрози їх життю чи здоров'ю, захисту людей від нападу, звільнення заручників чи незаконно позбавлених волі осіб.

Також зброю можна застосовувати для відображення нападу на об'єкти, що охороняються, а також для затримання намагається втекти особи, яка вчиняла тяжкий злочин.

Крім того, прикордонники зможуть використати вогнепальну зброю для зупинки транспортного засобу, якщо водій своїми діями створює загрозу життю або здоров'ю людини, примусового припинення польоту безпілотника, що здійснює політ у межах прикордонної смуги, над кораблями, катерами та суднами забезпечення Держприкордонслужби, а також не допустити спроби насильницького заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою та запобігти викраденню повітряного судна.

Законопроект дозволяє прикордонникам використовувати наручники, шоломи, сітки для зв'язування, гумові та пластикові кийки, засоби, споряджені речовинами сльозогінної та дратівливої ​​дії, засоби примусової зупинки транспортного засобу.

Також прикордонники зможуть використовувати гранати, боєприпаси та малогабаритні вибухові пристрої для примусового відкриття приміщень або усунення перешкод для затримання особи, яка не виконує законних вимог військовослужбовця, звільнення заручника.

Нагадаємо, через ситуацію з мігрантами на кордоні Польщі та Білорусі Україна вирішила зміцнити держкордон. Напередодні Україна посилила західний кордон Нацгвардією – на кордон вирушили підрозділи бригади швидкого реагування.

У ДПСУ розповіли, що зроблять у разі прориву мігрантами кордону України.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: