В Україні можуть посилити відповідальність за підробку COVID-документів

Читать на русском
В Україні також можуть запровадити амністію для людей, які купили ковід-сертифікати, а згодом вирішили у цьому зізнатись.
Ілюстративне фотоGetty Images

Приблизно 210 тисяч підроблених COVID-документів загалом виявили в Україні. Незабаром у Верховній Раді можуть посилити відповідальність за їх підробку.

Про це член комітету Верховної ради з питань правоохоронної діяльності Олександра Устінова повідомила у Facebook.

Згідно з її словами, таку цифру озвучила у середу, 17 листопада, на засіданні комітету представниця МОЗ. Народна депутатка уточнила, що COVID-документи — це і сертифікати в «Дії», і міжнародні свідоцтва про вакцинацію, і ПЛР-тести.

Підробка сертифіката вакцинації: як карають в інших країнахЯке покарання загрожує у різних країнах за підробку сертифіката вакцинації від COVID-19 – на інфографіці.

Устінова також нагадала, що в Україні можуть запровадити амністію для людей, які купили ковід-сертифікати, а згодом вирішили у цьому зізнатись, аби справді отримати щеплення.

«Раніше всім, хто використовував підробні документи про щеплення, загрожувала кримінальна відповідальність. Профільний комітет таки підтримав амністію для таких «прозрівших» в законопроєкті 6084!», — написала депутатка.

Вона зазначила, що цей документ пропонує звільнити від кримінальної відповідальності особу, яка використала підроблені документи, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб, якщо вона добровільно заявила про ці факти.

Згідно зі словами Устінової, для цієї процедури буде потрібно:

  • Прийти в райвідділ поліції та подати заяву про те, що ви використовуєте підроблений COVID-сертифікат.
  • Дати покази — де ви його взяли, в кого придбали.
  • Справа закривається.
  • Ви біжите робити щеплення, поліція — біжить шукати зловмисника-продавця сертифікатів.

«Сподіваюся завтра Верховна рада підтримає цей законопроєкт і у нас, так само як і в Європі зможуть штрафувати до 170 тисяч гривень чи садитимуть на 3 роки за підробку сертифікатів», — написала депутатка.

Нагадаємо, що в Ужгороді відкрився анонімний кабінет вакцинації від коронавірусу. У ньому також можуть зробити щеплення власники фейкових COVID-сертифікатів.

Раніше повідомлялося, що СБУ викрила три мережі COVID-аферистів.

Також нагадаємо, у додатку «Дія» з'явився сертифікат перехворілого на коронавірус.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: