СБУ викрила три мережі COVID-аферистів

Читать на русском

Служба безпеки України викрила три великих мережі виготовлення та продажу фейкових COVID-сертифікатів та ПЛР-тестів. Зловмисники діяли у Києві, Львівській та Рівненський області та встигли збути підробки понад 10 000 осіб.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Підробка сертифіката вакцинації: як карають в інших країнахЯке покарання загрожує у різних країнах за підробку сертифіката вакцинації від COVID-19 – на інфографіці.

У Києві понад півроку діяли 3 об'єднані у мережу центри з виготовлення підроблених медичних документів про вакцинацію від COVID-19 та довідок про результати ПЛР-тестів.

За даними слідства, більшість підробок - це довідки про негативний ПЛР-тест, вартість яких склала в середньому 700-800 грн. Міжнародне свідоцтво про вакцинацію коштувало 3000 грн., а внесення відомостей про вакцинацію до баз даних без її проведення - 10 тисяч грн.

На Львівщині СБУ викрила міжнародну групу осіб на масштабних махінаціях із даними про вакцинацію від COVID-19. Вартість підробленого міжнародного COVID-сертифікату становила 250€, внутрішнього - 1800-2000 гривень.

У Дубно Рівненської області COVID-махінації організували двоє мешканців, які не мали жодного відношення до медицини. Вартість підробки коливалася від 3 до 4 тисяч гривень, залежно від терміновості її виготовлення.

Повідомляється, що загалом зловмисники прийняли понад 10 тис. людей.

У рамках кримінального провадження, розпочатого за ч. 3 ст. 358 (підроблення, збут або використання документів, печаток, штампів та бланків) КК України тривають слідчі дії щодо виявлення всіх причетних до схеми людей.

Раніше ми повідомляли, що кіберполіція викрила ще одного юнака у підробці «Дії».

«Слово і діло» розібралося, як в інших країнах карають за підробку сертифіката вакцинації від коронавірусу.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: