Bellingcat сьогодні опублікує своє розслідування щодо «Вагнергейту»

Читать на русском
Розслідування Вагнергейту від Bellingcat вийде вже 17 листопада. Звіт базуватиметься на інтерв'ю причетних до спецоперації та документальних доказах.
Bellingcat

Міжнародна група журналістів-розслідувачів Bellingcat вже сьогодні, 17 листопада, має опублікувати звіт про причини зриву спецоперації із затримання у Білорусі російських найманців із ПВК «Вагнера».

Про це повідомив представник організації Арік Толер.

«Завтра, не турбуйтесь. Поряд із завершенням перекладу ми закінчували включення деяких нових коментарів, надісланих із запізненням від осіб/груп, названих під час розслідування», – повідомив Толер у Twitter напередодні.

Що відомо про «Вагнергейт»: хронологія подій від білоруського затримання до фільму BellingcatСлово і діло

Нагадаємо, понад 30 найманців із російської приватної військової компанії «Вагнера» затримали 29 липня 2020 року під Мінськом. Білоруські правоохоронці повідомили, що найманці прибули до країни для дестабілізації ситуації перед президентськими виборами.

Частина затриманих бойовиків брала участь у бойових діях на Донбасі. Україна просила Білорусь видати їй затриманих, але за два тижні після затримання майже всіх «вагнерівців» повернули до Росії.

Пізніше стало відомо, що затримати «вагнерівців» мали українські спецслужби. Служба безпеки України та розвідка більше року розшукували терористів, які, ймовірно, причетні до катастрофи MH17 у Донецькій області та Іл-76 під Луганськом.

Але запланована спецоперація зірвалася. За словами журналіста Юрія Бутусова, про неї повідомили в Офіс президента: під час закритої наради за участю Володимира Зеленського, Андрія Єрмака та силовиків було ухвалено рішення відкласти спецоперацію. Через витік інформації вона взагалі зірвалася.

У Bellingcat анонсували вихід розслідування ще наприкінці 2020 року. Своє розслідування у вересні опублікувала телекомпанія CNN. За інформацією американських журналістів, українські агенти запропонували фейкові контракти 33 росіянам, у тому числі тим, хто причетний до злочинів на Донбасі. Але операція зірвалася, що стало серйозним ударом по спецслужбах України.

Тимчасова слідча комісія Верховної ради, у свою чергу, дійшла висновку, що у зриві спецоперації немає вини українських чиновників, але є вина Олександра Лукашенка. ТСК не знайшла підтвердження, що президент Володимир Зеленський надавав особисті розпорядження відстрочити спецоперацію. Крім того, було зроблено висновок, що керівник ОПУ Андрій Єрмак також не міг впливати на розвиток подій. А наказ арештувати «вагнерівців» віддав особисто Лукашенко.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: