Зрив спецоперації проти «вагнеровців»: що відомо

Читать на русском

У середині березня має вийти фільм журналістів-розслідувачів Bellingcat про зрив спецоперації із затримання «вагнерівців». За деякою інформацією, готували її кілька років, але вона зірвалася в останній момент через витік інформації. Хронологія скандалу – у відео «Слово і діло».

Що відомо про «Вагнергейт»: хронологія подій від білоруського затримання до фільму BellingcatСлово і діло

33 членів ПВК «Вагнер» затримали в Мінську 29 липня 2020 року. За версією білоруських правоохоронців, вони прибули в країну, щоб дестабілізувати ситуацію напередодні президентських виборів. Спочатку Олександр Лукашенко побачив в цьому «російський слід» і зажадав у РФ пояснень.

Бойовиків затримали в одному з санаторіїв, вони звернули на себе увагу «нехарактерною» для туристів поведінкою: не вживали алкоголь, носили одяг в стилі мілітарі, переміщалися невеликими групами.

5 серпня звільнили начальника розвідки Міністерства оборони України Василя Бурбу. Як пізніше повідомить журналіст Юрій Бутусов, причина звільнення криється в тому, що Бурба вимагав розслідувати зрив спецоперації щодо «вагнерівців». Наприкінці року стало відомо, що Бурбу виселили з будинку і забрали у нього держохорону.

Тим часом 12 серпня Україна звернулася до Білорусі з проханням видати 28 затриманих бойовиків, оскільки вони брали участь у війні на Донбасі і, можливо, були причетні до катастрофи рейсу MH17 в Донецькій області (липень 2014-го). У Білорусі звернення проігнорували, а «вагнерівців» повернули Росії.

«Вагнергейт» та українська влада: хронологія скандалуХронологія скандалу зі зривом спецоперації із затримання бойовиків Вагнера – на інфографіці.

18 серпня журналіст Бутусов заявив, що спецоперація із затримання найманців провалилася через витік інформації про її підготовку. За кілька днів про неї доповіли в Офіс президента, за підсумками закритої наради з президентом, силовиками і деякими керівниками ОПУ операцію вирішили відкласти. Пропозиція надійшла від Андрія Єрмака.

Наступного дня розвідка і СБУ спростували свою причетність до спецоперації і назвали інформацію «вкиданням». 4 вересня депутат Володимир Ар'єв опублікував документи, які нібито підтверджують причетність українських спецслужб до операції із затримання бойовиків. Ще низка документів з підтвердженнями представили колишній генпрокурор Юрій Луценко і екссекретар РНБО Олександр Турчинов: на основі цих документів «вагнерівцям» планували 30 липня вручити підозри в Україні.

22 грудня минулого року в Bellingcat заявили, що готують фільм-розслідування. Сподобалося це не всім: 6 березня журналісти заявили, що Офіс президента просив MI6 цьому завадити.

Тепер залишається лише чекати виходу фільму, який допоможе частково пролити світло на скандал із «вагнерівцями».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: