Стратегічний документ: Україна та США підписали Хартію партнерства

Читать на русском
Документ закріплює підтримку Вашингтоном прагнень України до його членства у європейських та євроатлантичних інститутах.
Фото: US Embassy in Ukraine

Очільник Міністерства закордонних справ України Дмитро Кулеба та державний секретар США Ентоні Блінкен підписали Хартію стратегічного партнерства Україна-США, яка визначає основні напрямки двосторонніх відносин у ключових сферах на декілька років вперед.

Про це повідомляє українське МЗС на своєму сайті.

Зазначається, що оновлена ​​Хартія замінить аналогічний документ, який Україна та США уклали у 2008 році. Редакція 2021 року має низку відмінностей, передусім пов'язаних із новими реаліями, зокрема агресією РФ проти України.

При цьому, у документі зазначено, що США підтверджують зобов'язання підтримувати суверенітет, незалежність та територіальну цілісність України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи Крим. Передбачається розширення двосторонньої взаємодії з метою посилення безпеки у Європі та Чорноморському регіоні, а також для зміцнення енергетичної безпеки.

Зустрічі президентів України і США: якими були результати переговорівНапередодні зустрічі Володимира Зеленського і Джо Байдена пропонуємо подивитися, які були результати переговорів президентів України і США.

Водночас, Хартія закріплює підтримку Вашингтоном прагнень Києва до його членства у європейських та євроатлантичних інститутах. Документ позитивно оцінює проведення важливих реформ України. США визнають прогрес у реформуванні правосуддя, успіхи у створенні антикорупційних органів, передбаченні земельної реформи, децентралізації, діджиталізації та деолігархізації.

Крім того, в оновленому документі закріплено підтримку Сполученими Штатами амбітного плану трансформації української економіки, що передбачає модернізацію ключових секторів та сприяння інвестиціям.

Також зазначається, що Україна та США мають намір переглядати цю Хартію кожні десять років або раніше, якщо обидві сторони вважатимуть, що вона потребує змін.

Раніше ми повідомляли, що Кулеба вирушить до США на засідання з Блінкеном.

Нагадаємо, що минулого тижня президент України Володимир Зеленський на полях кліматичного саміту зустрівся із президентом США Джо Байденом.

Також повідомлялося, що Зеленський обговорив із Блінкеном ситуацію на Донбасі.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: