Декларації-2020: доходи і майно лідерів парламентських фракцій та груп

Читать на русском

1 квітня в Україні завершилася деклараційна кампанія. За даними Національного агентства з питань запобігання корупції, до електронного реєстру подали 791 тисячу 872 декларації. НАЗК вже почало їх перевіряти: передусім вивчатимуть доходи міністрів та їхніх заступників, суддів Конституційного і Верховного суду, а також депутатів. Декларації парламентаріїв справді завжди вміли дивувати: криптовалюта, антикваріат, ювелірні прикраси, сотні гектарів землі, витвори мистецтва. Доходи всіх депутатів вивчити, на жаль, непросто, тому «Слово і діло» зосередилося на лідерах фракцій та груп, докладніше – у нашому спецпроєкті.

Як можна приховати частину доходів і майна при декларуванні: думка експерта

У деклараціях політиків і чиновників ми, звичайно, побачили багатомільйонні заощадження, цінне майно і подарунки, але чи все вони показали суспільству? «Слово і діло» звернулося до експерта, щоб дізнатися, чи є у декларантів «лазівки», щоб не вказувати всі свої статки.

Експерт Центру протидії корупції Антон Марчук розповів, що з точки зору законодавства і в умовах, які встановлені для декларування, у чиновників немає вибору і вони зобов'язані декларувати всі свої активи і доходи. Тобто законних способів обійти декларування немає, а в разі неправдивого заповнення декларації, чиновник так чи інакше за це відповідатиме.

Найбільш поширеними спробами обійти декларування є:

  • запис майна на третіх осіб. Коли чиновник реєструє, наприклад, автомобіль на далеких родичів, але сам щодня ним користується. Таку інформацію органи контролю перевіряють і притягають декларанта до відповідальності.

  • отримання цінних подарунків. Коли людина запевняє, що годинник, авто або готівку йому подарувала певна особа, але при перевірці доходів цієї особи виявляється, що у неї немає фінансової можливості робити такі подарунки.

  • декларування криптовалюти. 652 українських чиновники за 2020 рік задекларували 46 тисяч 351 біткоїн, а це майже 75 млрд грн. «Тут складність полягає в тому, що практично неможливо перевірити, чи дійсно чиновник набував такі активи. Тобто вимога декларувати всі віртуальні активи є, але шляхів перевірки легальності придбання і розпорядження цими активами немає. Компетентні органи зараз досліджують це питання і шукають усі можливі шляхи перевірки обороту криптовалюти», – зазначив Марчук.

  • заощадження готівкою. Чиновники пишуть про володіння десятками тисяч доларів готівкою, але співробітники НАЗК не можуть прийти додому і перевірити наявність цих грошей. Так роблять для того, щоб в подальшому виправдати купівлю дорогих активів, мовляв, у мене ж ось були заощадження, за них все і купив.

Є ще деякі варіанти обходу декларування, якими користуються одиниці. Наприклад, отримання доходів від юридичних осіб, які зареєстровані за кордоном, у вигляді дивідендів, але насправді ці юрособи не здійснювали жодної господарської діяльності та їхні фінансові операції були значно менше за обсягами, тому вони не в змозі платити такі великі дивіденди.

Декларація Давида Арахамії: мільйони на рахунках і готівкою

Почнемо з голови найбільшої фракції в Верховій раді – «Слуги народу». У Давида Арахамії за 2020 рік через доходів – зарплата в парламенті, відсотки і бонуси. Зате на банківських рахунках 647,7 тис. грн і 26,6 тис. доларів, а готівкою – 650 тис. доларів і 100 тис. євро. Крім того, у нього з дружиною Вікторією ще 2,1 млн грн, 250 тис. доларів і 100 тис. євро готівкою.

У Арахамії у власності також 4 земельні ділянки та садовий будинок в Київській області, дві квартири і два нежитлових приміщення. Нерухомість є також у його дружини: земельна ділянка у Львівській області, 3 квартири в Києві, житловий будинок в Миколаївській області.

На Вікторію Арахамію задекларовані прикраси, квадроцикл, автомобілі Toyota Land Cruiser 2019 року (користується сам нардеп), Mersedes-Benz 2017 року та Audi Q8 2018 року випуску (суборенда).

Вона також є бенефіціаром ТОВ «Глобал Бей Венчур Лімітед» (є також акції цієї юрособи) і благодійного фонду «Світлі справи».

За 2020 рік дружина нардепа отримала 1,1 млн грн від відчуження рухомого майна, 84,2 тис. грн виплат соціального фонду, 12,9 тис. грн відсотків, 369 грн бонусів і 44 грн вартості товарів, які платник податків отримав як гарантійну заміну.

І на банківських рахунках у неї є кошти.

Декларація Юрія Бойка: ВАЗ, цінні папери «Укрнафти» і квартири в Рубіжному

Співголова фракції «Опозиційна платформа – За життя» Юрій Бойко в минулому році отримав зарплату, кошти для забезпечення депутатської діяльності, відсотки і пенсію.

У нього майже не залишилося коштів на банківських рахунках, зате є готівкою, 3,8 тис. доларів, 3,5 тис. євро і 40 тис. грн. А також цінні папери ПАТ «Укрнафта».

З нерухомості нардеп задекларував житловий будинок в Донецькій області, дві земельні ділянки в Донецькій та Київській областях, дві квартири в Рубіжному Луганської області, орендований офіс в Києві. А ось у його дружини Віри є квартира в Києві і в Росії, житловий будинок в Київській області, гараж в Києві і машиномісце в Росії, а також 26 земельних ділянок.

Бойко володіє автомобілями ВАЗ 1978 року випуску і Mercedes Benz 2006 року. У його дружини – причіп і мінітрактор.

За рік Віра Бойко заробила 3,6 млн грн, отримала 1,8 млн грн відсотків і 6,9 млн грн дивідендів, 157,9 тис. грн пенсії. А на банківських рахунках сім'ї депутата 36,3 млн грн, 81,5 тис. євро, 3,3 млн російських рублів, 426,7 тис. доларів.

Декларація Вадима Рабіновича: ордени і мільйонний дохід від відсотків

Ще один співголова фракції ОПЗЖ Вадим Рабінович, крім скромної парламентської зарплати, отримав 76 млн 750 тис. грн від відчуження цінних паперів і корпоративних прав та 3,6 млн відсотків.

Також у нього є гроші і на банківських рахунках, боргові цінні папери, корпоративні права на ТОВ «Медіа Строй» і музичний канал О-ТВ, торгові марки Рабінович ТВ і Рабінович ФМ.

Рабинович задекларував два ордени – від УПЦ КП та УПЦ МП. На відміну від членів сім'ї, у нардепа немає нерухомості. Його син Яків і дружина Ірина володіють 3 житловими будинками і 3 земельними ділянками (у Києві та області), садовим будинком і квартирою в Києві.

У членів сім'ї невеликий прибуток, і на банківських рахунках грошей поменшало за рік.

Декларація Юлії Тимошенко: компенсація за репресії та прикраси

Лідерка фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко в минулому році отримала зарплату і кошти на виконання депутатських повноважень, відсотки. Також їй виплатили 148,3 млн грн компенсації шкоди, заподіяної політичними репресіями 2011-2014 років (отримано в США на стадії досудового врегулювання).

У Тимошенко є мільйони готівкою і гроші на банківських рахунках. В її власності – житловий будинок і 4 ділянки в Київській області.

Також вона володіє ювелірними виробами Mikimoto, Chanel, Dinh Van, Cartier, Chopard.

Її чоловік Олександр Тимошенко отримав 342,3 тис. грн іноземного доходу, 1 млн грн від відчуження рухомого майна, 6 грн відсотків, 133,7 тис. грн страхових виплат. У нього є значні суми готівкою і в банках.

Крім того, у нього у власності корпоративні права на ТОВ «Леді Ю», ТОВ «Простір ОУ» і три автомобілі.

Декларація Ірини Геращенко: подарунки на 2 мільйони і картини

У співголови фракції «Європейська солідарність» Ірини Геращенко, крім зарплати і коштів на виконання депутатських повноважень, задекларований подарунок в негрошовій формі на 2 млн грн.

У Геращенко є кошти, як готівкові, так і в банках. З цінного майна нардеп задекларувала 2 картини (сучасне українське мистецтво), годинник з дорогоцінними каменями Piaget, підвіску, кільце, сережки, кулон і брошку Chopard.

З нерухомості у Геращенко садовий будинок і земельна ділянка в Київській області. Їздить вона на Lexus.

Її чоловік Антон Зацепін в 2020 році отримав дохід від зарплати, підприємницької діяльності. Він теж задекларував подарунок в негрошовій формі, але скромніше – на 554,7 тис. грн.

Декларація Артура Герасимова: мільйон готівкою і годинники

У другого співголови фракції «Європейська солідарність» досить скромна декларація. Артур Герасимов в 2020 році отримав дохід від зарплати, у нього немає грошей на рахунках, але є мільйон гривень, 69 тис. доларів і 17 тис. євро готівкою.

У нього також немає нерухомості. Їздить депутат на Range Rover 2018 року випуску, з цінних речей – наручні годинники Breguet і IWC.

У членів його сім'ї немає ані готівки, ані грошей в банках. Дружина нардепа Наталія Бухалова володіє корпоративними правами ТОВ «Комкон-Україна», ТОВ «Комкон Фарма-Україна», «Бухалова Консалтинг», «Українська маркетингова група», «Ю Ем Джі Інтернешнл». У неї у власності дві квартири в Києві, три гаражі, автомобіль BMW Х5.

Декларація Ярослава Железняка: Tesla і дохід від продажу майна

Глава фракції «Голос» Ярослав Железняк, крім зарплати, в 2020 році отримав 621 тис. грн доходу від відчуження рухомого майна.

У нього є гроші на рахунках і готівка пополам з дружиною Антуанетою – 2 млн грн і 121,8 тис. доларів.

Їздить Железняк на Tesla Model S 2014 року, а його дружина – на Jaguar I-PACE 2020 року. Антуанета Железняк також володіє двома житловими будинками і земельними ділянками в Києві та Білій Церкві.

Дохід дружина нардепа отримала від підприємницької діяльності, страхових виплат і відчуження рухомого майна.

Декларація Тараса Батенка: орендована квартира і дві свої

У співголови групи «За майбутнє» Тараса Батенка з доходів тільки зарплати і компенсація витрат на виконання повноважень. Проте на банківських рахунках у нього є кошти в гривнях та валюті.

Батенко вказав в декларації орендовану квартиру в Києві і дві свої квартири у Львові.

У членів сім'ї депутата з доходів – пенсія, зарплата, дохід від відчуження рухомого майна. У дружини депутата Катерини Батенко є квартира у Львові, дві земельні ділянки і недобудований будинок в області. Їздить вона на Audi Q7 2017 року випуску.

Декларація Віктора Бондаря: антикваріат, запонки, ікони

У Віктора Бондаря з групи «За майбутнє» в доходах вказана зарплата, кошти на виконання депутатських повноважень і відсотки. За рік у нього побільшало грошей готівкою і на банківських рахунках.

У нардепа є корпоративні права на ТОВ «Будінфорум», квартира в Одесі, житловий будинок в Київській області та дві земельні ділянки (в Київській і Хмельницькій областях).

Також він задекларував 11 колекцій картин, колекцію дорогоцінних ікон, 4 антикварних вироби, наручний годинник Breguet (7 штук), наручні годинники Ulysse Nardin і Vacheron Constantin, три пари запонок.

І при цьому у Бондаря немає автомобіля.

Декларація Олега Кулініча: меблі та ділові костюми

Глава групи «Довіра» Олег Кулініч задекларував зарплату, компенсацію витрат на виконання депутатських повноважень, дохід від надання майна в оренду. За рік у нардепа поменшало готівки.

Кулініч володіє двома квартирами в Києві, житловим будинком і адміністративною будівлею в Полтавській області, 5 земельними ділянками в Полтавській області, 2 машиномісцями в Києві, 2 автомобілями Land Rover. У декларації записані корпоративні права на ТОВ «Октан» і ПП «Зіньківземпроект».

З цінного рухомого майна він задекларував м'які меблі Ravasi (диван і два крісла для вітальні), меблі для кухні Florida (шафи, полиці, стіл і стільці), меблі для спальні Volpi, меблі для кімнати Unique (кутовий диван з шезлонгом і два крісла-тахти). Крім того, в декларації 4 чоловічих ділових костюми Francesco Smalta, зимове чоловіче пальто Corneliani, дитячий одяг Kid Space, чоловічий годинник Zenit.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: