Нардеп Анна Скороход не надала НАЗК документів на підтвердження наявності криптовалюти на 2,7 млн

Читать на русском
У своїй декларації за 2020 рік народний депутат України Анна Скороход вказала криптовалюту, яка належить їй та її чоловіку. Але не надала НАЗК документів, що підтверджують походження цифрових грошей.
Обозреватель

Національне агентство з питань запобігання корупції знайшло недостовірні відомості у декларації народного депутата України депутатської групи «За майбутнє» за 2020 рік Анни Скороход. Водночас НАЗК не виявило у декларації ознак незаконного збагачення, конфлікту інтересів та необґрунтованості активів.

Про це йдеться у результатах повної перевірки декларації Анни Скороход, передає «Слово і діло».

У своїй декларації за 2020 рік депутатка вказала, що має криптовалюту Bitcoin – 44 одиниці вартістю на дату набуття права 220 тис. грн, Ethereum – 130 одиниць вартістю на дату набуття права 3 263 грн, Ethereum classic – 135 одиниць вартістю на дату набуття права 2 710 грн.

Але під час перевірки НАЗК Анна Скороход не змогла підтвердити право власності на цю криптовалюту.

Під час надання пояснень для НАЗК декларант відзначила, що не володіє достатніми технічними знаннями, і всі операції від її імені здійснював її чоловік.

«Де сьогодні ключі та паперові документи декларанту не відомо, після розлучення Олексій Алякін доступу до них не надав, у зв'язку з чим розпочато кримінальне провадження», – процитувало Анну Скороход НАЗК.

Частка власників криптовалюти в Україні – найбільша у світіУкраїна посідає перше місце за рейтингом країн, де є найбільше власників криптовалют щодо населення.

Перевіряльники зазначили, що не врахували цих пояснень. За даними НАЗК, Анна Скороход і Олексій Алякін мешкали разом від грудня 2015 року по квітень 2021 року. При цьому Анна Скороход подала свою декларацію за 2020 рік 30 березня 2021 року – тобто у період, коли проживала спільно із чоловіком.

Нагадаємо, після розлучення із Олексієм Алякіним Анна Скороход мешкала із народним депутатом Антоном Поляковим, який нещодавно помер за нез'ясованих обставин.

Водночас, за даними Нацагентства, Вишгородське районне управління поліції ГУ НП у Київській області отримало письмову заяву від Анни Скороход щодо викрадення її паспорта. 16 червня 2021 року Головне управління Національної поліції в Київській області відкрило кримінальне провадження за ознаками кримінального правопорушення за ч. 3 ст. 190 ККУ (шахрайство, вчинене у великих розмірах).

У НАЗК зазначили, що надані депутатом пояснення та документи не свідчать про те, що це кримінальне провадження стосується крадіжки криптовалюти.

Також Анна Скороход зазначила у своїй декларації за 2020 рік, що її чоловік володіє криптовалютою Bitcoin – 118 одиниць вартістю 1 млн 877 тис. грн на дату набуття права, Ethereum – 78 одиниць вартістю 668 тис. на дату набуття права, Etherum Classic – 350 одиниць вартістю 13 тис. грн на дату набуття права. При цьому, за даними Нацагентства, депутат не надала документів, які підтверджують достовірність відомостей про наявність у чоловіка криптовалюти.

При цьому перевіряльники наголосили, що за законом купівля криптовалюти мала здійснюватися шляхом укладення електронного договору в письмовій формі.

«Натомість суб'єкт декларування обмежився лише загальними поясненнями щодо набуття права власності на криптовалюту без надання жодних документів, що засвідчують факти придбання та наявності в нього криптовалюти станом на кінець звітного періоду», – зазначається у результатах повної перевірки декларації.

У НАЗК констатували, що недостовірні відомості відрізняються від достовірних на суму 245 тис. грн.

Водночас сумарна вартість криптовалюти на дату набуття, документів на які не надала Анна Скороход, становить понад 2,7 млн грн.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 172-6 КУпАП», ‒ підсумували у висновку повної перевірки.

Якщо суд стане на бік НАЗК, Анна Скороход буде змушена сплатити штраф 1000-2500 неоподатковуваних мінімумів (17 тис. ‒ 42,5 тис. грн).

Як відомо, Анну Скороход обрали народною депутаткою від партії «Слуга народу», але 15 листопада 2019 року її виключили з фракції. Згодом вона стала членкинею депутатської групи «За майбутнє».

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: