На Хмельниччині депутат облради отримав землю у подарунок – в НАЗК вважають це порушенням

Читать на русском
НАЗК  вважає конфліктом інтересів отримання депутатом Хмельницької облради Олександром Корнійчуком земельної ділянки у подарунок від членів його фермерського господарства.
vsim.ua

Національне агентство із питань запобігання корупції виявило ознаки конфлікту інтересів у декларації за 2020 рік у депутата Хмельницької обласної ради Олександра Корнійчука.

Про це йдеться у висновку НАЗК за результатами повної перевірки декларації, передає «Слово і діло».

Зокрема, НАЗК виявило, що у травні 2020 року декларант отримав у подарунок земельну ділянку вартістю 34 тисячі гривень. Дарувальником майна є особа, яка не належить до близьких осіб Олександра Корнійчука. Представником депутата виступила його дружина за нотаріальною довіреністю.

У своїх поясненнях для Нацагентства Корнійчук зазначив, що вимоги закону про конфлікт інтересів у цьому випадку не застосовуються, бо дарувальник не має відношення до здійснюваної Корнійчуком діяльності та не перебуває у нього в підпорядкуванні.

Втім, НАЗК не врахувало цих пояснень, і зауважило, що дружина декларанта є депутатом Старокостянтинівської міської ради Хмельницької області та членом постійної комісії з питань розвитку агропромислового розвитку, будівництва та регулювання земельних відносин. А отже, за законом є представником територіальної громади міста.

Рік тому КСУ скасував деякі норми антикорупційного законодавства: як розвивалася кризаМинув рік, відколи Конституційний суд скасував деякі норми антикорупційного законодавства. Що сталося за цей час і що із КСУ зараз.

Нацагентство аргументувало, що за законом, депутати міської ради не мають допускати зловживань та неефективного використання державної і комунальної власності.

Разом з тим, дружина Корнійчука протягом 2020 року оформила довіреності на представництво інтересів 24-х членів фермерського господарства «Кобудь», засновником якого є Олександр Корнійчук.

В НАЗК зазначають, що ці довіреності були потрібні, щоб отримувати можливість подарувати Корнійчуку будь-яку земельну ділянку на території Хмельницької області від членів ФГ «Кобудь».

На думку перевіряючих, це свідчить про намір Корнійчука і надалі отримувати подарунки від третіх осіб.

Крім цього, НАЗК з'ясувало, що Корнійчук дав згоду, щоб члени його фермерського господарства отримали дозвіл в Головному управлінні Держгеокадастру у Хмельницькій області на розробку проєкту землеустрою щодо відведення земельного паю в Хмельницькій області.

Наявність вказаних довіреностей з терміном дії до 2030 року, що охоплює період реалізації представницьких повноважень декларанта та його дружини, може вплинути на прийняття ними рішень у власних інтересах, а не в інтересах територіальних громад.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 172-5 КУпАП та порушення вимог ст. 23 закону «Про запобігання корупції», бо цей подарунок (земельна ділянка - ред.) не відповідає загальновизнаним уявленням про гостинність», - йдеться у результатах перевірки.

Якщо вину Корнійчука доведуть у суді, він буде змушений сплатити штраф від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, а подарунок у нього буде конфіскований.

Разом з тим, НАЗК не виявило у декларації Корнійчука ознак незаконного збагачення та необгрунтованості активів.

Як відомо, Олександр Корнійчук почав займатися бізнесом в 1994 році. Він був народним депутатом сьомого скликання від партії УДАР, а в 2016-2018 роках - головою Хмельницької ОДА. Після звільнення став позаштатним радником президента України Петра Порошенка.

До речі, поки що суди не дуже охоче виносять ухвали про застосування штрафних санкцій особам, в діяннях яких НАЗК побачила конфлікт інтересів. Наприклад, «Слово і діло» писало про те, як Печерський райсуд не встановив порушення адміністративного законодавства у коштовному подарунку від юридичної особи депутату від фракції «Слуги народу» Максиму Гузенку. Також суд закрив справу і про ймовірний конфлікт інтересів у народного депутата від фракції «Опозиційна платформа-За життя» Василя Німченка, який призначив помічницею свою невістку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: