«Слуга народу» Галушко вніс у декларацію недостовірні відомості на 1,4 млн ‒ НАЗК

Читать на русском
Національне агентство із питань запобігання корупції під час повної перевірки декларації нардепа Миколи Галушка виявила недостовірні відомості на 1,4 млн грн. Левова частка порушень стосується коштів передвиборчого фонду.
Сегодня

**Національне агентство із питань запобігання корупції знайшло недостовірні відомості у декларації народного депутата України від фракції «Слуга народу» Миколи Галушко. **

Про це йдеться у результатах повної перевірки НАЗК декларації Миколи Галушка за 2019 рік, передає «Слово і діло».

Зокрема, за даними НАЗК, Галушко не вказав земельну ділянку площею 1200 кв. м у селі Гоголів Броварського району Київської області.

Суб'єкт декларування пояснив перевіряльникам, що під час підготовки до заповнення декларації він перевіряв усі відкриті джерела інформації щодо зареєстрованого на його ім'я майна та на підставі цих відомостей вносив дані.

«Проте такі пояснення суб'єкта декларування стосовно відсутності у нього на дату заповнення декларації інформації про належний йому на праві власності об'єкт нерухомості спростовуються наданою ним копією акта про право власності на таку земельну ділянку від 07.05.2010», ‒ зазначається у висновку НАЗК.

Значна частина порушень стосується нерухомості у місті Бровари Київської області. Зокрема, Галушко не задекларував будинок площею 277 кв. м, який належить його батькові, і в якому він зареєстрований з 1997 року. Також депутат не вказав відомостей про дві земельні ділянки та ще один будинок, в якому зареєстрована його дочка.

За словами Галушка, його малолітня донька мешкає зі своєю матір'ю ‒ його колишньою дружиною, й інформації про право власності на це нерухоме майно у нього не було.

Також в НАЗК з'ясували, що 25 вересня 2019 року нардеп придбав автомобіль Lexus LS 460 2007 року випуску за 298 тис. грн, але інформації про цей транспортний засіб у декларацію не вніс.

Дослідження: лише половину рішень у Раді «Слуга народу» могла би ухвалити без опозиціїУ Верховній раді 49 відсотків позитивних голосувань не обійшлося без голосів опозиційних фракцій і груп.

У своїх поясненнях для НАЗК нардеп зазначив, що у день придбання повернув авто продавцю, бо виявив технічні проблеми.

При цьому Нацагентство отримало копію договору купівлі-продажу автомобіля від 22 травня 2021 року і зробило висновок, що право власності депутата на цей транспортний засіб станом на кінець звітного періоду не було припинено.

Окрім цього, Галушко не задекларував 943 тис. грн, які він вніс до свого виборчого фонду під час парламентських виборів 2019 року.

«Суб'єкт декларування не пояснив причини незазначення відомостей у декларації», ‒ додали в НАЗК.

Нацагентство констатувало, що недостовірні відомості відрізняються від достовірних на суму 1 млн 452 тис. грн.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 172-6 КУпАП», ‒ підсумували у висновку повної перевірки.

Якщо в подальшому суд стане на бік НАЗК, Микола Галушко буде змушений сплатити штраф 1000-2500 неоподатковуваних мінімумів (17 тис. ‒ 42,5 тис. грн).

Водночас, у своєму висновку Національне агентство із питань запобігання корупції зазначило, що не виявило у декларації ознак незаконного збагачення, необґрунтованості активів та конфлікту інтересів.

Як відомо, Микола Галушко з 1997 до 2006 року служив в органах внутрішніх справ. З 2006 до 2017 року він керував охоронною компанією ПП «ГАЛІД». У Верховній раді депутат є членом комітету з питань правоохоронної діяльності.

Нагадаємо, Микола Галушко у передвиборчій програмі пообіцяв притягнути чиновників до відповідальності за незаконне збагачення.

До речі, він не єдиний депутат фракції «Слуга народу», у декларації якого НАЗК знайшло порушення.

«Слово і діло» писало про те, що «Слуга народу» Андрій Герус не зміг підтвердити НАЗК походження доходів на 11 млн грн, а його колега по фракції Воронько не зміг довести НАЗК походження 132 млн грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: