«Подарунок від родичів»: нардеп Торохтій не надав документів щодо походження 5,6 млн грн – НАЗК

Читать на русском
Національне агентство із питань запобігання корупції не знайшло документального підтвердження законного походження 5,6 млн грн готівкових коштів у депутата Богдана Торохтія.
Слово і діло

Національне агентство із питань запобігання корупції не отримало підтвердження походження понад 5 млн грн у декларації народного депутата від фракції «Слуга народу» Богдана Торохтія. Утім НАЗК не виявило ознак незаконного збагачення та конфлікту інтересів.

Про це йдеться у результатах повної перевірки НАЗК декларації Богдана Торохтія за 2020 рік, передає «Слово і діло».

НАЗК порахувало прибутки та витрати депутата за 2007-2019 роки та з'ясувало, що сукупний дохід Торохтія становить 959 тис. грн.

При цьому Управління повних перевірок не отримало від декларанта документальних доказів джерела отримання законних доходів ‒ 151,5 тис. доларів США, 26,7 тис. євро та 428 тис. грн.

Враховуючи офіційний курс валют станом на 31 грудня 2020 року, гривневий еквівалент загальної суми заощаджень невідомого походження, за підрахунками НАЗК, становить 5 млн 638 тис. грн.

У зв'язку з цим Нацагентство обґрунтовано засумнівалося щодо законності походження цієї готівки.

Покарання за недостовірне декларування: хто з нардепів провалив обіцянкиХто з депутатів не підтримав посилення відповідальності за брехню в деклараціях і провалив свої обіцянки.

«У своїх поясненнях суб'єкт декларування зазначає, що вказані грошові активи складаються з власних заощаджень та подарунків від близьких осіб першого (до таких належать батьки, дружина, діти ‒ ред.) та другого ступеня (рідні брати та сестри, баба та дід, онуки ‒ ред.) спорідненості, зокрема, подарунки на свята та народження доньки, а також коштів, отриманих від продажу автомобіля», ‒ зазначають в Нацагентстві.

Утім НАЗК не виявило у декларації ознак незаконного збагачення та конфлікту інтересів.

Як відомо, Богдан Торохтій перед балотуванням до парламенту був адвокатом. Працював юрисконсультом в «Одеському зерновому терміналі» ‒ філії ПАТ «Державна продовольчо-зернова корпорація України». Є засновником та керівником ПП «Центр комплексної безпеки».

Нагадаємо, Торохтій ‒ не перший депутат, який запевняв НАЗК, що заощадити мільйонні заощадження допомагали родичі. Аналогічне пояснення нещодавно надав його колега по фракції «Слуга народу» Володимир Крейденко.

Велика сума непідтверджених доходів ‒ 132 млн 25 тис. грн ‒ у нардепа Олега Воронька, тоді як за даними НАЗК, з 1998-го року по 2020-й рік включно він отримав сукупний дохід 1 млн 213 тис. грн.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: