Українцям надійшли платіжки з перерахунком за опалення: в чому причина

Читать на русском
Не все так страшно, як здається - перерахунок може пройти як у бік збільшення суми за послуги опалення, так і в бік її зменшення
Ілюстративне фотоslovoidilo.ua

В Україні деякі громадяни отримали платіжки за опалення з новими сумами. Найчастіше-більшими, ніж раніше. Так сталося через те, що постачальники тепла вирішили провести перерахунок. При цьому сума могла зрости, а могла і знизитися.

Про це розповів експерт аналітичного центру Асоціації міст України Олег Гарник в коментарі виданню Обозреватель.

Експерт зазначив, що не все так страшно, як здається - перерахунок може пройти як у бік збільшення суми за послуги опалення, так і в бік її зменшення. Причина такого перерахунку - не дуже досконала система обліку та визначення обсягів теплопостачання.

Опалювальний сезон: що робити, якщо вдома холодні батареїЩо робити, якщо у квартирі холодні батареї – яким чином та яку можна отримати компенсацію, розібралося Слово і діло.

«Теплопостачальне підприємство подає теплоносій в будинок. На вході в будинок теплова енергія враховується і визначається, скільки гігакалорій поставлено. Є будинки, в яких встановлено поквартирний облік теплової енергії, є ті, хто його не має. Але на кожного мешканця багатоквартирного будинку проводиться розрахунок вартості тепла за його власну опалювальну площу і за місця загального користування. У будинку, де встановлені прилади обліку, це простіше, а в будинках, які ними не обладнані, ситуація складніша» — сказав він.

Гарник додав, що історія тягнеться ще з 2018 року, коли почав виконуватися закон України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання». Тоді багато постачальників перерахували вартість опалення, але недоотримали кошти від населення.

«Тому деяким жителям доведеться доплатити. А у деяких, можливо, платіжки будуть зменшені» — резюмував він.

Нагадаємо, громадяни України почнуть отримувати платіжки за комунальні послуги у новому форматі. Тепер в них буде вказуватися інформація про споживання і якість послуг, а також про енергоефективні програми.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: