Печерський суд розгляне справу про недостовірні відомості в декларації нардепа Кириленка ‒ НАЗК

Читать на русском
НАЗК під час повної перевірки декларації народного депутата Івана Кириленка виявило недостовірні відомості на понад 1 млн грн. Справа уже у Печерському суді.
Informator press

Національне агентство із питань запобігання корупції знайшло недостовірні відомості у декларації народного депутата України від фракції «Батьківщина» за 2020 рік Івана Кириленка. Водночас, НАЗК не виявило ознак конфлікту інтересів, незаконного збагачення та необґрунтованості активів.

Про це йдеться у результатах повної перевірки декларації Івана Кириленка, передає «Слово і діло».

Левова частка порушень стосується нерухомості народного депутата. Зокрема, за даними НАЗК, у своїй декларації він зазначив недостовірні відомості про вартість, дату набуття права та реєстраційний номер житлового будинку його дружини в смт. Нікіта, м. Ялта в Автономній Республіці Крим.

За даними НАЗК, Кириленко не вказав вартості цієї нерухомості, пояснивши це тим, що на момент заповнення декларації у дружини були відсутні правовстановлювальні документи про цей будинок. При цьому у відомостях Реєстру прав власності на нерухоме майно ціна цього будинку є ‒ 1 млн 40 тис. грн.

Як працює у парламенті фракція «Батьківщина»Як фракція Батьківщина працює у Верховній раді – скільки законопроєктів подали, скільки обіцянок виконали.

«Пояснення не враховані, оскільки відповідні відомості містяться в загальнодоступному Реєстрі прав власності на нерухоме майно», ‒ зазначається у результатах перевірки.

Також НАЗК зафіксувало, що Іван Кириленко не вніс в декларацію земельну ділянку в Дніпропетровській області площею 29100 кв. м, яка належить його дружині з 2018 року на підставі свідоцтва про право на спадщину за заповітом.

«Суб'єкт декларування надав пояснення, які не враховані, оскільки виникають обґрунтовані сумніви в їх правдивості, ‒ йдеться у висновку НАЗК. ‒ Зокрема, суб'єкт декларування пояснив, що його дружина отримала цю земельну ділянку у спадщину від матері, проте оформленням спадщини займалася сестра дружини на підставі довіреності, тому дружина не знала, що набула право на цю земельну ділянку. Разом з тим, Іван Кириленко надав копію договору оренди земельної ділянки від 1 січня 2014 року, а додаткова угода до договору оренди від 1 серпня 2018 року підписана особисто дружиною, а в Держреєстрі фізичних осіб-платників податків міститься інформація про отримання нею доходу від оренди».

Окрім цього, в НАЗК з'ясували, що Іван Кириленко не задекларував ще одну квартиру в смт. Нікіта, м. Ялта в Автономній Республіці Крим, яку успадкувала його дружина у 2018 році.

Під час надання пояснень для НАЗК декларант відзначив, що оформленням спадщини займалася сестра дружини, і дружина не знала, що успадкувала цю квартиру. Під час перевірки НАЗК не вдалося встановити достовірні відомості про власника та вартість цієї нерухомості.

Також у матеріалах перевірки йдеться про те, що народний депутат не вказав у декларації вартості квартири дружини в Києві, а НАЗК вияснило, що відповідно до договору купівлі-продажу від 17 грудня 2020 року її ціна складає 2 млн грн.

«Суб'єкт декларування надав пояснення, які враховані», ‒ зазначили в НАЗК.

В Нацагентстві констатували, що недостовірні відомості відрізняються від достовірних на суму 1 млн 44 тис. грн.

Разом з тим, НАЗК не виявило у декларації ознак конфлікту інтересів, незаконного збагачення та необґрунтованості активів.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбаченого ч.4 ст. 172-6 КУпАП», ‒ підсумували у висновку повної перевірки.

Якщо в подальшому суд стане на бік НАЗК, Кириленко буде змушений сплатити штраф 1000-2500 неоподатковуваних мінімумів (17 тис. ‒ 42,5 тис. грн).

У коментарі для «Слово і діло» в Нацагентстві зазначили, що склали протокол за ч.4 ст. 172-6 КУпАП (декларування недостовірних відомостей) та направили цей протокол до Печерського районного суду міста Києва.

За даними офіційного порталу «Судова влада України», розглядати справу із реєстраційним номером 757/56572/21-п буде суддя Шапутько Світлана Володимирівна. Поки що дата засідання на цьому порталі не опублікована.

Нагадаємо, Іван Кириленко ‒ народний депутат семи скликань. До партії «Батьківщина» він вступив у 2006 році.

У своїй декларації за 2020 рік Кириленко записав 98 тис. грн та 38 229 євро готівки, дві квартири площею 130 кв. м та 128 кв. м, два житлових будинки площею 550 кв. м та 232 кв. м та дві земельні ділянки. Доходи його родини складаються із зарплати Івана Кириленка у парламенті (573 тис. грн), наукової діяльності (36 тис. грн), його пенсії (137 тис. грн) та пенсії дружини (63 тис. грн).

До речі, Іван Кириленко ‒ не єдиний народний депутат у фракції «Батьківщина», в декларації якого НАЗК знайшло порушення. Раніше «Слово і діло» писало про те, що його колега по фракції Віталій Данілов позичив третім особам 18 млн грн, але не зазначив цього у своїй декларації. Також порушення НАЗК знайшло у депутата Бориспільської міськради Київської області від фракції ВО «Батьківщина» Олександра Цуканова: він не вказав в своїй декларації за 2020 рік майна на 6,3 млн грн, і за це йому загрожує кримінальна відповідальність.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: