Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 2-5 листопада

Читать на русском

У Верховної ради залишилося чотири пленарні тижні до кінця року, і самі нардепи, схоже, усвідомлюють, як цього замало для вирішення всіх важливих питань. Цього тижня у пріоритеті буде завершення розгляду держбюджету-2022 у першому читанні (Рада прострочила визначені законом терміни), голосування за кадрові перестановки у Кабміні та законопроєкти, пов'язані з COVID-19. Крім цього, на розгляд чекає «ресурсний» законопроєкт. Про що сьогодні говорили на Погоджувальній раді, розібралося «Слово і діло».

Цього пленарного тижня парламент насамперед продовжить розглядати у першому читанні проєкт бюджету на 2022 рік – залишилися правки від «Опозиційної платформи – За життя» та «Батьківщини». Зазначимо, що згідно із законом, у першому читанні схвалити документ мали до 20 жовтня.

У вівторок також відбудеться позачергове засідання, яке ініціював Володимир Зеленський. Під час нього, зокрема, розглянуть законопроєкт про спрощене отримання громадянства України іноземцями та особами без громадянства, законопроєкт про посилення відповідальності за підробку COVID-документів, постанову, яка передбачає заборону на відвідання Ради без негативного ПЛР-тесту чи сертифікату вакцинації.

Це може бути не єдине позачергове засідання цього тижня: спікер Руслан Стефанчук видав підписні листи на ще одне чи, можливо, два засідання.

У середу-четвер у парламенті планують розглянути кадрові питання – призначення та звільнення у Кабміні. Нагадаємо, що у відставку подав віцепрем'єр – міністр із питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков. Резнікова хочуть замість Андрія Тарана призначити міністром оборони, а у Мінреінтеграції призначити Ірину Верещук. Крім того, на звільнення чекає міністр екології Роман Абрамовський.

У п'ятницю під час години запитань до уряду Рада заслухає міністра енергетики Германа Галущенка: нардепів цікавить ситуація з тарифами, запасами вугілля, виконанням меморандуму про постачання газу до місцевих громад.

На порядку денному також стоїть «ресурсний» законопроєкт №5600, який депутати домовилися розглядати за спецпроцедурою.

Законотворча діяльність Ради: скільки ініціатив зареєстрували у жовтніНардепи зареєстрували у парламенті 71 законопроєкт у жовтні, Кабмін – 21, Володимир Зеленський – лише один.

Руслан Стефанчук повідомив, що Верховна рада планує змінити календарний план засідань: наступний тиждень зробити для роботи в округах, а потім три пленарні тижні поспіль.

Фракція «Слуга народу» на Погоджувальній раді запропонувала всім політичним силам підписати листа до уряду з вимогою тимчасово заборонити експорт кисню з України.

У «Європейській солідарності» запропонували ухвалити спеціальну постанову та закликати українців вакцинуватися від коронавірусу. У «Голосі» підтримали цю ідею. «У нас був Гелловін і знаєте, який був найстрашніший костюм? Це костюм антивакцинаторів – людей, котрі вбивають своїми закликами інших. Тому я повністю підтримую ідею колег щодо постанови від парламенту. Покажемо людям, що вакцина – це добре, що це врятує життя», – сказав Ярослав Железняк.

Фракція ЄС також вимагає забезпечити усі ковідні лікарні генераторами у разі віялових відключень електрики.

У «Батьківщині» заявили про масштабну фальсифікацію під час проміжних виборів до Ради у Черкаській області. Крім того, фракція планує зареєструвати законопроєкт про внесення змін до бюджету-2021, щоб «перекинути» 19 млрд грн з інфраструктури на боротьбу з коронавірусом. «І взагалі бюджет на наступний рік не враховує ні трагічної ситуації щодо COVID, ні трагічної ситуації в енергетиці. Ви щось думайте на цю тему», – додала Юлія Тимошенко.

Група «За майбутнє» вимагає включити до порядку денного звернення Верховної ради до Ради безпеки ООН щодо визнання ФСБ та Генштабу Росії терористичними організаціями. «І наша група закликає всіх охочих депутатів приєднатися до підписання розробленого нами проєкту закону про обов'язковий психіатричний та наркологічний огляд публічних осіб, зокрема кандидатів у народні депутати», – повідомив Тарас Батенко.

Нагадаємо, у жовтні депутати змінили спікера Верховної ради. Тут можна подивитися, як фракції та групи голосували за звільнення Дмитра Разумкова, а тут – за призначення Руслана Стефанчука.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: