СБУ блокує отримання детективами автономного прослуховування – Ситник

Читать на русском
У Національному бюро прокоментували виконання законодавства в частині надання працівникам органу права на автономне здійснення НСРД.
Артем Ситникфото: «Слово і діло»

Служба безпеки України понад два роки блокує отримання Національним антикорупційним бюро права на автономне прослуховування фігурантів кримінальних проваджень.

Про це у коментарі журналісту «Слово і діло» повідомив директор НАБУ Артем Ситник.

«Закон підписали вже як два роки. Якщо сказати коротко: то нічого не реалізовано. За законом іде технічна та інша імплементація, яка залежить від Служби безпеки України. Ніяких просувань у цьому плані немає. Тобто, якщо порівняти, що було до закону – тоді просто не ухвалювався закон, а якщо зараз – закон є, але він ніяким чином не імплементується», – наголосив Ситник.

Він нагадав, що надання НАБУ права на автономне прослуховування було закріплено в тексті меморандуму між Україною та Міжнародним валютним фондом.

«Я думаю, що є концептуальна позиція, щоб просто цей закон не імплементувати. Можливо, там хтось боїться, бо тоді цілий пласт топ-чиновників не буде знати про здійснення негласних слідчих (розшукових) дій», – припустив директор відомства.

Як відомо, 29 серпня 2019 року президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної ради низку законопроєктів, один із яких стосувався надання НАБУ та Державному бюро розслідувань права на автономне прослуховування.

Вже 4 жовтня 2019 року Верховна рада законопроект підтримала, а 15 жовтня – його підписав Зеленський. Відтоді НАБУ досі не отримало повного права на автономне прослуховування.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: