До літа НАБУ отримає право на прослуховування та слідчі дії під прикриттям — меморандум

Читать на русском
Меморандум України з Міжнародним валютним фондом передбачає право для НАБУ на операції під прикриттям, перехоплення повідомлень, доступ до комп'ютерних систем і контроль кореспонденції.
НАБУ отримає право на прослушку

До кінця весни Національне антикорупційне бюро України має отримати право самостійно знімати інформацію з каналів зв'язку і проводити слідчі дії під прикриттям.

Про це йдеться в тексті меморандуму України з Міжнародним валютним фондом, опублікованому на сайті МВФ, повідомляє «Інтерфакс-Україна», передає «Слово і Дело».

Згідно з меморандумом, попередній термін виконання цієї умови - кінець листопада 2016 року - не був виконаний, тому його перенесли на кінець травня 2017 року.

Боротьба за повноваження: чи потрібна НАБУ функція прослуховування та чого боїться влада?Політолог пояснив, чи потрібно надавати Національному антикорупційному бюро функцію прослуховування.

Таким чином, законодавчі зміни повинні бути внесені до Верховної Ради і прийняті до кінця травня (це визначено контрольним показником співпраці з МВФ). Це гарантує можливість для НАБУ користуватися широким спектром методів розслідування без необхідності покладатися на інфраструктуру інших відомств, в тому числі: операції під прикриттям, перехоплення повідомлень, доступ до комп'ютерних систем і контроль кореспонденції.

Крім того, меморандум передбачає, що реєстрація досудових справ і постанов слідчих суддів, які мають відношення до НАБУ, повинні бути захищені від витоку інформації, пов'язаної з поточними розслідуваннями, шляхом обмеження доступу до неї офіцерів НАБУ і Спеціальної антикорупційної прокуратури доти, поки розслідування справи не завершено або закрито.

У меморандумі зазначається, що до кінця грудня 2016 року НАБУ найняло 542 співробітника з 700 чоловік повної комплектації і відкрило 3 регіональні відділення. НАБУ продемонструвало свою здатність проводити розслідування щодо високопосадовців, зокрема 8 членів парламенту, 39 суддів, 23 прокурора.

При цьому у співпраці з САП 40 справ були відправлені в суд і призвели до скасування недоторканності члена парламенту.

Нагадаємо, директор Національного антикорупційного бюро України Артем Ситник звернувся до Верховної Ради із закликом підтримати законодавчу ініціативу, яка дозволить його відомству автономне прослуховування, ще в травні 2016 року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: