Прослуховування та недоторканність: якої помилки припустилися нардепи

Читать на русском
Юлія Кириченкоексперт Центру політико-правових реформ

Верховна рада ухвалила законопроект № 1009 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінально-процесуального законодавства». Документ вже виносили на друге читання два тижні тому, але тоді він не був підтриманий, в тому числі і депутатами фракції «Слуга народу». Законопроект скасовував «правки Лозового», зокрема демонополізував судову експертизу. Також правоохоронні органи отримували право вести прослуховування, відстежування, проводити обшуки народних депутатів без отримання попередньої згоди ВР. Фінальна редакція законопроекту не містить норм, які б дозволили проводити обшуки або прослуховування народних депутатів без згоди Верховної ради.

Керівник проєктів з питань конституційного права Центру політико-правових реформ Юлія Кириченко зазначила, що побоювання депутатів з приводу прослуховування цілком зрозумілі.

За її словами, у країнах несталої демократії це могло бути використано проти них.

Вона пояснила, що це може бути використано навіть не з точки зору розслідування кримінальних справ, а більшістю для обмеження меншини. Говорити, що в Україні органи правопорядку незалежні – складно, додала юрист.

«Звісно, з такої позиції влади є очевидним, що потрібно боятися. Але боятися потрібно було, коли вони дали 373 голоси за скасування імунітету, а не обмеження», – зауважила Кириченко.

Юрист підкреслила, що це було очевидною, величезною помилкою, яка дуже послабила парламент в умовах культури, коли влада вважає за можливе використовувати органи правопорядку в політичних інтересах.

Зміни в КПК: обмеження свобод громадян або нічний кошмар депутатівЧи є в законопроекті ризики не тільки для нардепів, а й інших громадян і в чому вони можуть полягати, ми розпитали юристів.

За її словами, потрібно впорядковувати кримінальне процесуальне законодавство.

«Навіщо було повністю скасовувати депутатський імунітет? Чи вони не розуміли, що роблять?» – додала експерт.

Вона наголосила, що таке рішення було взагалі недоцільним, тим паче цього ніхто не рекомендував з міжнародних партнерів.

«Депутати ухвалили рішення самі. Тепер потрібно було би підкорятися Конституції і встановлювати однакові процедури досудового провадження притягнення до кримінальної відповідальності незалежно від того, чи є у тебе мандат», – прокоментувала Кириченко.

За законопроект про зміни в кримінальному процесуальному законодавстві проголосували 330 народних депутатів, ніхто не виступив проти, двоє утрималися, 44 – не голосували. Детальніше – на інфографіці.

Раніше, «Слово і Діло» детально розбиралося, які зміни в КПК пропонує внести Зеленський.

Скількох нардепів позбавили недоторканності за роки незалежності України – за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: