НАЗК оприлюднило результати повної перевірки декларації Зеленського за 2020 рік

Читать на русском
НАЗК провело повну перевірку декларації президента Володимира Зеленського за 2020 рік. В ньому немає ознак незаконного збагачення.
Слово і діло

Національне агентство із питань запобігання корупції не знайшло конфлікту інтересів та ознак незаконного збагачення у декларації президента Володимира Зеленського за 2020 рік.

Про це йдеться у результатах повної перевірки декларації глави держави, повідомляє «Слово і діло».

Під час перевірки НАЗК дослідили обгрунтованість невідображення в декларації за 2019 рік будинку в Італії вартістю 88 млн 589 тис грн, власником якого є компанія San Tommaso S.R.L.

У своїх поясненнях для Нацагентства Володимир Зеленський пояснив, що він та члени його родини до 20 травня 2019 року іноді відпочивали в цьому будинку, але починаючи з другої половини 2019 року, власник будинку використовує його виключно для здачі в оренду. При цьому, президент надав НАЗК копії витягу щодо нерухомості з електронного кадастру станом на 9 жовтня 2020 року та витягу з реєстру Торгово-промислової палати Комо-Лекко від 20 травня 2021 року.

Порівнюємо декларації Зеленського: що змінилося в 2020 роціУ Володимира Зеленського за рік виріс дохід, на відміну від членів його сім'ї. Також у президента у власності стало менше нерухомості.

При цьому, Зеленський пояснив, що зазначив в декларації, що його дружина володіє компанією San Tommaso S.R.L., а тому не потрібно декларувати нерухомість, яка належить цій компанії.

Також НАЗК під час перевірки досліджувала питання невідображення декларантом відомостей про компанію Malfex Multicapital Corp., зареєстровану в податковій службі Британських Віргінських Островів, інформацію про яку надали журналісти Слідство.Інфо.

В декларації президента вказано, що його дружина Олена Зеленська є власником ТОВ Film Heritage Inc. При цьому, засновником ТОВ Film Heritage Inc. є компанія Aldorante Limited, 100% якої належать Олені Зеленській.

В НАЗК повідомляють, що згідно з трастовою декларацією, ТОВ Film Heritage Inc. було визначено одним із реальних власників компанії Maltex Multicapital Corp. та мало 25% акцій у цій компанії, а номінальним власником було вказано компанію Daverga Limited.

«Трастова декларація містить інформацію декларативного характеру про розподіл часток власності між акціонерами цієї компанії, среед яких вказане товариство із обмеженою відповідальністю Film Heritage Inc. При цьому, встановити строк дії цього документа, інформацію про розміри та дати виплати дивідендів під час перевірки не вдалося, оскільки на запити НАЗК не отрмиано відповіді від компетентних органів Британських Віргінських Островів та Белізу», ‒ зазначають в НАЗК.

Разом з тим, Володимир Зеленський надав НАЗК копії листів директорів компаній Film Heritage Inc. та Maltex Multicapital Corp. про відсутність будь-яких виплат у 2019-2020 роках від компанії Maltex Multicapital Corp. на користь Film Heritage Inc., а також від компанії Film Heritage Inc. на користь Олени Зеленської.

При цьому, зазначена у листах інформація не підтверджена первинними фінансовими документами цих компаній.

Аналізуємо виконання президентської програми: гідні зарплати для чесних чиновниківУ чесних чиновників будуть гідні зарплати, обіцяв Володимир Зеленський. Детальніше про це – в матеріалі Слово і діло.

Володимир Зеленський прокоментував у своїх поясненнях для Нацагенства інформацію, опубліковану журналістами стосовно цих компаній так: «Наведений у сюжеті документ не є фінансовим або реєстраційним, а є лише загальною інформацією (анкета-опитувальник), яка подається реєстратору раз на рік кожною компанією, зареєстрованою за законодавством Британських Віргінських Островів. А також зауважив, що компанія Film Heritage Inc. зазначена у цій анкеті-опитувальнику як імовірний контрагент, якому будуть здійснюватися платежі від компанії Maltex Multicapital Corp., і будь-якого згадування про виплату дивідендів компанії Film Heritage Inc. у цьому документі не міститься».

Також в Нацагентстві відзначили, що за підсумками проведеної перевірки не виявили ознак необґрунтованості активів, а точність оцінки задекларованих активів відповідає даним, отриманим з наявних джерел.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало про те, що НАЗК не виявило порушень у декларації прем'єр-міністра та генерального прокурора Ірини Венедіктової.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: