НАЗК: безробітна дружина заступника голови ДФС позичила третім особам 2,7 млн грн

Читать на русском
Заступник голови ДФС Орленко приховав від НАЗК те, що його дружина позичила 2,7 млн грн третім особам. Цю справу розгляне Солом'янський суд.
Тестрайт

Національне агентство із питань запобігання корупції виявило недостовірні відомості в декларації заступника голови Державної фіскальної служби України Ігоря Орленка.

Про це йдеться у висновку НАЗК про результати повної перевірки декларації за 2019 рік Ігоря Орленка, коли він обіймав посаду заступника начальника ГУ ДФС у Київській області, передає «Слово і діло».

В Нацагентстві підрахували, що недостовірні відомості у декларації відрізняються від достовірних на суму 3 млн 239 тис. грн.

Зокрема, Орленко не зазначив вартості квартири дружини площею 122 кв. м у Білій Церкві, яку їй подарували в 2009 році.

Також декларант не вказав вартості двох його земельних ділянок площею 9,5 тис. кв. м та 2,6 тис. кв. м, а потім здав в оренду для ТОВ «Агрофірма Заросянська».

Зарплати антикорупціонерів: скільки у вересні заробили глави НАБУ, НАЗК і САПСлово і діло пропонує подивитися, у кого з керівників антикорупційних органів була найвища зарплата у вересні.

Також заступник голови ДФС приховав від НАЗК інформацію про кошти на рахунках банків «Ощадбанк» (33 тис. грн) та ПриватБанк (250 тис. грн).

Окрім того, Ігор Орленко не вніс в декларацію дані, що його дружина Леся Орленко в 2017 році позичила іншим особам 2,7 млн грн. Ця інформація підтверджується відомостями із державного реєстру. За даними НАЗК, цей борг їй повинні повернути до 31 жовтня 2022 року.

«Згідно з відомостями Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, дружина декларанта зазначена як іпотекодержатель за основним зобов'язанням у розмірі 2,7 млн грн, зі строком виконання основного зобов'язання 31.10.2022 згідно з договором іпотеки від 31.10.2017 №773», ‒ зазначається у матеріалах перевірки декларації Ігоря Орленка.

У декларації за 2019 рік зазначено, що доходи отримав лише Ігор Орленко ‒ це зарплата (229 тис. грн), пенсія (80 тис. грн) та дохід від надання майна в оренду (1 231 грн). А його дружина не отримувала жодних доходів, але має готівку 50 тис. доларів США.

«У діях суб'єкта декларування встановлено ознаки правопорушення, передбачених ч. 4 ст. 172-6 Кодексу України про адміністративні правопорушення», ‒ підсумували в НАЗК.

Справу про адміністративне правопорушення НАЗК відправило до Солом'янського районного суду м. Києва. Але суддя Г. Сергієнко відправила документи назад для доопрацювання та належного оформлення.

Як відомо, Ігор Орленко зайняв посаду заступника голови Державної фіскальної служби України у липні 2020 року. До цього він 24 роки працював на державній службі.

Раніше «Слово і діло» писало про те, що заступник голови СБУ Горбенко приховав вартість двох будинків та елітного авто.

Також ми писали, що нардеп Крейденко не зміг підтвердити походження 5,8 млн грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: