У НАЗК виникли питання щодо походження 1 млн грн та $150 тис. у нардепа від ЄС Саврасова

Читать на русском

Національне агентство із питань запобігання корупції не отримало підтвердження походження 1 млн грн та 150 тисяч доларів США у декларації народного депутата від фракції «Європейська солідарність» Максима Саврасова.

Про це йдеться у результатах повної перевірки даної декларації, передає «Слово і діло».

У НАЗК виникли сумніви щодо законності походження 150 тисяч доларів США та 1 млн грн, бо за наявною у Нацагентства інформацією, за 1998-2015 рік (період до подання першої декларації) розмір отриманих доходів не є достатнім для накопичення таких грошових коштів.

У Нацагентстві підрахували, що за 1998-2015 рік загальна сума його активів за курсом Нацбанку України станом на 31 грудня 2020 року становить 97 тис. грн.

При цьому у своїй щорічній декларації за 2015 рік Саврасов написав, що в нього є готівка ‒ 350 тис доларів США та 1,5 млн грн.

Також депутат задекларував 130 ножів, зазначивши, що займається їхнім колекціонуванням, але точної вартості кожного встановити неможливо. Саврасов не зміг визначити ціну свого наручного годинника марки Breguet. Ще один годинник марки TAG Heuer, за словами декларанта, йому подарувала дружина, а тому про вартість подарунка йому нічого не відомо.

Декларації-2020: доходи і майно лідерів парламентських фракцій та групЯк можна приховати частину доходів і майна у декларації, а також чим володіють лідери парламентських фракцій та груп, розібралося Слово і діло.

У декларації за 2020 рік Максим Саврасов вказав, що отримав зарплату народного депутата ‒ 484 тис грн та 252 тис грн як відшкодування витрат, пов'язаних з виконанням депутатських повноважень. Його дружина Євгенія Саврасова заробила 918 тис грн як підприємець.

Як відомо, до того, як піти в політику, Максим Саврасов 11 років займався бізнесом.

У 2006 році він був обраний депутатом Київради V скликання. В 2014 році очолив секретаріат партії «Блок Петра Порошенка», а в 2019 році став членом президії та центральної політради партії «Європейська Солідарність».

У Верховній раді дев'ятого скликання Саврасов є членом комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

Статки незрозумілого походження НАЗК виявляло у представників різних політичних сил. «Слово і діло» писало про те, що «Слуга народу» Олег Воронько не зміг довести НАЗК походження 132 млн грн, а його колега по фракції Андрій Герус не зміг підтвердити походження доходів на 11 млн грн.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: