Подкаст «Словом» за 21 жовтня: про обіцянки Зеленського та Абрамовського, і суд над Азаровим

Читать на русском
Головні новини та аналітика станом на 21 жовтня - в авторському подкасті. Коротко розповідаємо про те, що досліджували протягом доби.‌
Слово і діло

Про обіцянки президента Володимира Зеленського за два з половиною роки його перебування на посаді. Про те, що вдалося із обіцяного виконати міністру захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роману Абрамовському, який написав заяву на звільнення. Про те, хто з депутатів пропрезидентської більшості не підтримує законодавчі ініціативи президента. Та про рішення суду стосовно колишнього прем'єр-міністра Азарова. «Слово і діло» пропонує огляд найважливіших новин і власної аналітики в аудіоформаті - в подкасті «Словом».

Про обіцянки президента Володимира Зеленського

Володимир Зеленський пройшов половину каденції на посаді глави держави і залишається першим у президентських рейтингах. Від моменту інавгурації і до кінця 2019 року він дав 217 обіцянок. Виконати за цей період вдалося 45 (без врахування програмних).

Одна з головних виконаних обіцянок Зеленського за перший рік президентства – збереження Нормандського формату. Також важливою подією стало повернення українських моряків, яких Росія взяла у полон. За 2019 рік у Зеленського були і важливі провалені обіцянки.

Протягом 2020 року президен дав 287 обіцянок, а виконати вдалося за цей період 104 (без урахування програмних). На початку весняного локдауну президент пообіцяв запровадити економічні інструменти для захисту бізнесу від впливу карантину – кредитні канікули. У рамках «Великого будівництва» в Україні побудували та реконструювали загалом 100 шкіл. Однак з «Великим будівництвом» пов’язані також і невиконані обіцянки.

За майже десять місяців президентства у 2021 році, Зеленський встиг дати 89 обіцянок, виконати – 59 (без урахування програмних). Серед важливих виконаних обіцянок – підписання Угоди про «відкрите небо» з ЄС та проведення судової реформи.

Докладніше про те, скільки обіцянок за половину каденції виконав і провалив президент - читайте у нашому аналітичному матеріалі з інфографікою на сайті.

Що зробив на посаді міністр Роман Абрамовський

Міністр захисту навколишнього середовища і природних ресурсів Роман Абрамовський написав заяву на звільнення. На своїй посаді він пробув трохи більше року – з червня 2020. За цей час міністр встиг дати 117 обіцянок (включаючи програмні, що стосуються екології).

Абрамовський встиг виконати щонайменше 49 обіцянок (42% від загальної кількості). Зокрема, як і передбачалось, в Україні до кінця 2021 року створили і запустили сайт проєкту «Зелена країна», запустили електронний Реєстр викидів і перенесення забруднювачів та затвердили інструкцію з ведення електронного обліку деревини.

Про те, що саме зробив на посаді Роман Абрамовський, а що – виконав із запізненням або не виконав узагалі - читайте докладніше у нашому спецматеріалі на сайті та в телеграм-каналі.

Народного депутата виключили з фракції «Слуга народу»

Народного депутата Людмилу Буймістер виключили з фракції «Слуга народу». Причиною стало те, що вона голосувала проти відставки спікера ВР Дмитра Разумкова і закону про олігархів президента Володимира Зеленського. Та особливу думку стосовно президентських пропозицій в пропрезидентській фракції має не тільки вона.

Так, до прикладу, Нардепи Анатолій Драбовський та Максим Пашковський голосували проти внесення змін до Додаткового протоколу до Конвенції про передачу засуджених осіб.

Микола Тищенко голосував проти внесення змін, ініціатором яких виступав президент, до ЗУ «Про запобігання корупції» щодо викривачів корупції.

При цьому вищезгадані парламентарії нині залишаються членами фракції «Слуга народу».

Дані про те, хто ще з депутатів президентської партії голосував проти ініціатив глави держави - ми зібрали для вас в одній зручній інфографіці на порталі.

Суд заочно заарештував Азарова

Печерський райсуд столиці заарештував колишнього прем'єр-міністра Миколу Азарова. Запобіжний захід обрано у справі про державну зраду через підписання так званих Харківських угод.

Суд заочно обрав Азарову запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Досудове розслідування встановило, що зміст і умови Угоди між Україною та РФ із питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Криму були нав'язані йому тодішнім президентом РФ Дмитром Медведєвим.

Більше цифр, більше фактів, матеріалів і аналітики — знаходьте на slovoidilo.ua

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: