Чи законно висаджувати з транспорту невакцинованих – коментар експерта

Читать на русском
При спробі висадити невакцинованого пасажира з транспорту поліцейські будуть порушувати Конституцію України
Ілюстративне фотоnpu.gov.ua

Нові правила пасажирських перевезень між областями, які набирають чинності в Україні з 21 жовтня, є неконституційними, оскільки фактично порушують права і свободи громадян України.

Про це розповів виданню UBR експерт з конституційного права з Центру політичних реформ Олександр Марусяк.

Експерт зазначив, що при рейдах поліція перевірятиме сертифікати про вакцинацію. Однак при спробі висадити невакцинованого пасажира з транспорту поліцейські будуть порушувати Конституцію України, а конкретно - статтю 33, яка гарантує громадянам України свободу переміщення.

«Це - дитячий садок. У ст. 33 говориться, що обмеження свободи переміщення можливе тільки в разі обмежень, встановлених законом. Якщо влада хоче, щоб сертифікати мали законну силу, то нехай приймають відповідні закони. У нас і з карантином та ж проблема» - підкреслив він.

Експерт додав, що 64 стаття Конституції передбачає можливість введення окремих обмежень прав і свобод громадян, але тільки в умовах військового або надзвичайного стану та із зазначенням термінів дії. При цьому ні перше, ні друге (не плутати надзвичайний стан з режимом надзвичайної ситуації, який введений в країні) в Україні з моменту початку пандемії не вводилося.

Нагадаємо, що Кабінет Міністрів ввів нові правила пасажирських перевезень, які почнуть діяти з 21 жовтня. Водночас, обмеження не торкнуться вакцинованих людей.

Також обмежувати роботу транспорту мають право місцева влада. Контролюватися дотримання цих правил буде по-різному. Так, в Одесі розгорнули блок-пости та проводять рейди, перевіряючи сертифікати вакцинації. А в Запоріжжі про перевезення пасажирів за сертифікатами замислювалися, але відмовилися від цієї ідеї.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: