У МЗС пояснили, чому Росія «кошмарить» місію ОБСЄ на Донбасі

Читать на русском
Поточні дії РФ з блокування СММ ОБСЄ перегукуються з тим фактом, що у вересні Росія закрила місію ОБСЄ на неконтрольованій ділянці українського кордону
Ілюстративне фотоosce.org

Росія чинить тиск на Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ на Донбасі та перешкоджає її роботі з метою дискредитувати та порушити Мінські угоди, і таким чином продовжити конфлікт на Донбасі.

Про це повідомив прессекретар українського Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко в коментарі УНІАН.

«Дії Російської Федерації щодо перешкоджання діяльності місії ОБСЄ на тимчасово окупованій території України неприпустимі. Блокування і тиск на спостерігачів Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Донецьку - елемент триваючих зусиль РФ щодо руйнування Мінських домовленостей і роздування збройного конфлікту» - розповів він.

Ніколенко додав, що поточні дії РФ з блокування СММ ОБСЄ перегукуються з тим фактом, що у вересні Росія закрила місію ОБСЄ на неконтрольованій ділянці українського кордону, щоб без перешкод перекидати на Донбас своїх найманців і зброю для підгодованих терористів.

«Рішення Постійної ради ОБСЄ передбачає забезпечення безпечного та надійного доступу Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ по всій території України для моніторингу ситуації в зоні російсько-українського збройного конфлікту. Закликаємо Росію до неухильного виконання своїх зобов'язань: припинити провокації проти спостерігачів місії ОБСЄ, розблокувати їх пересування, забезпечити безперешкодний доступ на тимчасово окупованих територіях в Донецькій і Луганській областях, забезпечити безпеку» - заявив речник МЗС.

Нагадаємо, що 15 жовтня Організація з безпеки та співробітництва в Європі призупинила свою місію з моніторингу на Донбасі з міркувань безпеки. Її членів заблокували в донецькому готелі «протестувальники» - посібники бойовиків, які вийшли нібито на «акцію протесту».

Мітинг під готелем присвячений тому, що українські військові 13 жовтня затримали в районі Золотого «офіцера СЦКК» від псевдореспубліки «ЛНР», який під прикриттям нібито вивчення району розмінування займався шпигунством і розвідкою українських позицій в інтересах бойовиків і російських окупантів.

17 жовтня СММ прийняла рішення продовжити свою роботу на території окупованих районів Луганської області, де пособники бойовиків не заважають роботі місії своїми «протестами мирного населення». А вже вранці 18 жовтня терористи заблокували патрульних СММ на їхній передовій базі в Горлівці.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: