Офшори Зеленського: що у соцмережах пишуть про розслідування Pandora Papers

Читать на русском

Реакція соцмереж на розслідування Pandora Papers про офшори політиків, в тому числі Володимира Зеленського.
icij.org

Володимир Зеленський і його оточення у 2012 році зареєстрували кілька офшорних компаній на Британських Віргінських островах, в Белізі і на Кіпрі. Це випливає з журналістського розслідування Pandora Papers.

Як повідомляється, центральною в цій мережі офшорних фірм стала Maltex Multicapital Corp, яка була порівну поділена між Володимиром Зеленським, Сергієм Шефіром, Борисом Шефіром та Андрієм Яковлєвим. Номінальним власником Maltex Multicapital Corp виступала компанія Davegra Limited, якою володів нинішній глава Служби безпеки України Іван Баканов.

Також, за даними розслідування, Зеленський і його партнери могли бути причетні до виведення грошей з ПриватБанку Коломойського.

Що у соцмережах пишуть про Pandora Papers і Зеленський, розібралося «Слово і діло».

«Розслідування про офшори Зеленського – ні про що. Власне, це було очікувано. Про їхнє існування ми знали ще з часів президентської кампанії, я пам'ятаю, як цю тему намагалися безуспішно розганяти – та й відкриті «Офшори-95» були задовго до того, як Зеленський став навіть кандидатом в президенти. Нагадаю, один відомий псевдогетьман відкривав офшори для ухиляння від податків вже під час свого президентства, в тому числі – саме в той час, коли в Іловайському котлі гинули наші захисники», – написала Тетяна Висоцька.

«Виходячи з опублікованих даних по офшорах президента, глави СБУ і іншого «бомонду» Офісу президента, на обличчя явний обман громадян України і нахабне порушення українського законодавства. Участь Зеленського і Баканова в схемах із пограбування Приватбанку і легалізації злочинних грошей для Коломойського, дає розуміння про понад лояльності РНБО-95 до справжніх українських олігархів. З огляду на дані по офшорах Зеленського, антиолігархічний закон виглядає ще більш смішним, ніж створення «слугами народу» робочих місць у селах», – вважає Дмитро Василець.

«Чи правильно я розумію, що Зеленського звинувачують у використанні офшорів в 2012-му, коли він був коміком і не займав жодної з державних посад? Якщо так, то де хоч щось, що могло б свідчити про ухилення від сплати податків, а не про сам факт використання офшору? Адже використання офшору не є злочином, як нам люб'язно роз'яснювали окремі лідери громадської думки. Тоді в чому претензія, поясніть. Якби офшорні операції здійснювалися під час президентства Зеленського, як це робив його попередник – ок, але ні. Якщо Коломойський мив гроші через «Квартал» – це дуже просто встановити на рівні фактів, а не припущень», – вважає Сергій Іванов.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, що стало відомо про офшори Володимира Зеленського та інших українських політиків.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: