В Україні закінчується створення відразу двох українських вакцин від коронавірусу: що відомо

Читать на русском
У Харкові розпочався монтаж виробничих ліній для вакцини. Перші препарати зійдуть з неї на початку 2022 року - не раніше
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

У Харкові розпочався монтаж ліній виробництва відразу двох інактивованих вакцин проти грипу та ковіду. Передбачається, що перші вакцини українського виробництва будуть отримані вже у 2022 році. Втім, поки невідомі подробиці про те, чи буде це конкретна вакцина саме українського виробництва, або ж імпортний аналог, який просто буде проводитися і продаватися в Україні.

Про це розповів голова комісії з біобезпеки та біологічного захисту при РНБО Сергій Комісаренко в ефірі телеканалу «Україна 24».

Коронавірус в Україні: коли чекати піку захворюваності і який прогноз на осінь дають вченіПік захворюваності на COVID-19 в Україні може настати вже в жовтні-листопаді. У найближчі тижні добовий рівень інфікування може перевищити 10 тисяч, а на піку – досягти 15-18 тисяч.

«Справа в тому, що мені нічого не відомо про українську вакцину конкретно наступного року. Я думаю, що все залежить від того, що ми називаємо українською вакциною. Понад рік тому я розмовляв з президентом компанії «Лекхім». Він зробив дуже добру справу - домовився з китайцями, з компанією Sinovac, яка випускає вакцину CoronaVac, яка нам всім відома, про те, щоб компанія «Лекхім» прокредитувала поставки в Україну китайської вакцини CoronaVac, вони будуть її фасувати та продавати в Україні, передавати в Україні, якщо їм відшкодують витрати. Це було дуже важливим, коректним і правильним, тому що в Україні тоді не було жодної вакцини. Думаю, що Віктор Ляшко мав на увазі саме цю вакцину. Тобто це не Українська, а китайська вакцина CoronaVac, яка буде розливатися, фасуватися в одноразові шприци та використовуватися в Україні», - пояснив він.

Що стосується роботи над безпосередньо українськими вакцинами, додав Комісаренко, то тут ситуація зовсім інша.

Інтерв’ю глави МОЗ Віктора Ляшка: «Бути вакцинованим – престижно і круто»Глава МОЗ Віктор Ляшко в інтерв'ю Слово і діло розповів, за якої умови почнуть щепити від ковіду дітей, чи не зарано говорити про ревакцинацію і коли призначать нового керівника НСЗУ.

«Ви напевно знаєте, що в Національній академії наук створюються два прототипи української субодиничної вакцини. На жаль, ми не можемо провести їх правильні доклінічні випробування, хоча їх створення вже практично завершується, тому що у нас немає ніякої лабораторії, має право працювати з вірусом. Тобто ми повинні тваринам ввести вакцини та подивитися, вони захищають тварину від вірусу. Я зараз веду переговори з ВООЗ. І ми домовилися, що, можливо, проведемо доклінічні випробування в Інституті Роберта Коха в Німеччині. Але значно більш важливе питання - це створення власної вакцини, яка буде стратегічне значення. Такою вакциною може бути вакцина проти коронавірусу. Але вона може бути використана проти різних варіантів коронавірусу, яких ще не існує, ще можуть з'явитися, але вона може бути використана і проти інших патогенів. Це вакцина, яка робиться на основі матричної РНК, вона дуже схожа на Pfizer або Moderna» - розповів він.

Раніше в МОЗ розповіли, коли може з'явитися перша українська вакцина від коронавірусу - за словами глави відомства Віктора Ляшка, в кінці поточного року будуть відомі терміни дедлайну виробництва.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: