В ЄС рекомендували бустерні дози вакцин для деяких пацієнтів

Читать на русском
За даними досліджень, третя доза цих вакцин збільшує здатність виробляти антитіла проти вірусу, який викликає COVID-19.

Комітет Європейського агентства лікарських засобів (EMA) із ліків для людини рекомендував колоти бустерні дози препаратів Pfizer і Moderna від коронавірусу людям із ослабленим імунітетом.

Відповідна доза може вводитися вже через 28 днів після другої, повідомляє сайт EMA.

За даними досліджень, третя доза цих вакцин збільшує здатність виробляти антитіла проти вірусу, який викликає COVID-19, у пацієнтів з трансплантацією органів із ослабленою імунною системою.

Інтерв’ю глави МОЗ Віктора Ляшка: «Бути вакцинованим – престижно і круто»Глава МОЗ Віктор Ляшко в інтерв'ю Слово і діло розповів, за якої умови почнуть щепити від ковіду дітей, чи не зарано говорити про ревакцинацію і коли призначать нового керівника НСЗУ.

При цьому немає прямих доказів того, що здатність виробляти антитіла у цих пацієнтів захищає від COVID-19. Але очікується, що бустерна доза підвищить захист, принаймні, у деяких пацієнтів.

«EMA буде продовжувати відстежувати будь-які дані про її ефективність», - йдеться в повідомленні.

Також йдеться про те, що важливо розрізняти третю дозу для людей із ослабленою імунною системою і людей з нормальною імунною системою. Відносно останніх дослідження показали значне підвищення рівня антитіл, коли бустерна доза вводиться приблизно через 6 місяців після другої.

«На підставі цих даних комітет прийшов до висновку, що ревакцинація може розглядатися як мінімум через 6 місяців після другої дози для людей у ​​віці 18 років і старше», - додали в EMA.

Але в той же час уточнюється, що наразі оцінюються дані щодо бустерної дози вакцини Spikevax від Moderna для людей з нормальною імунною системою.

Раніше Ляшко розповів, коли може з'явитися перша українська вакцина.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: