Коронавірус в Україні: коли чекати піку захворюваності і який прогноз на осінь дають вчені

Читать на русском

Пік захворюваності на COVID-19 в Україні може настати вже в жовтні-листопаді. У найближчі тижні добовий рівень інфікування може перевищити 10 тисяч, а на піку – досягти 15-18 тисяч.
Слово і діло

В Україні продовжує зростати рівень захворюваності на коронавірус. Кількість нових інфікованих цього тижня впритул підійшла до позначки 10 тисяч на добу, тоді як минулого – ледь перевищила 9 тисяч. Вся країна офіційно перейшла в «жовту» зону, а деякі області вже на порозі «червоної». Аналітики та вчені прогнозують, що незабаром настане пік захворюваності, і нова хвиля матиме гірші наслідки, ніж попередня. Детальніше – в матеріалі «Слово і діло».

Темпи захворюваності на COVID-19 у вересні вище, ніж рік тому

Рівень захворюваності на коронавірус почав відчутно зростати в Україні в серпні. Станом на 5 серпня кількість нових інфікованих вперше за кілька місяців перевищила тисячу осіб.

Станом на 14 серпня кількість нових випадків перевищила вже 1,3 тисячі, на 19 серпня – 1,6 тисячі, на 21 серпня – 1,7 тисячі. Станом на 27 серпня за добу зафіксували понад 2 тисячі нових хворих – такий показник був вперше з червня.

9 вересня нових випадків коронавірусу за добу було вже 3,7 тисячі. За 14 вересня було зафіксовано 4,6 тис. нових випадків захворювання, за 15 вересня – 5,7 тис., за 16 вересня – 6,6 тис., за 22 вересня – майже 7,9 тис., за 23 вересня – 9 тисяч.

Нові правила карантину: що змінилося для українцівЯкі нові правила карантину ввели в Україні, що таке жовті й зелені COVID-сертифікати і як будуть працювати школи в червоних зонах – в матеріалі Слово і діло.

За минулу добу в Україні виявили 9 тисяч 666 нових випадків інфікування COVID-19. Для порівняння: у вересні минулого року добові показники захворюваності коливалися від 2 тисяч до 3,8 тис.

У звіті Київської школи економіки за 21 вересня експерти констатували, що в Україні розпочався новий сплеск коронавірусу: за останній тиждень кількість нових випадків зросла на 68%.

«Зростання добової кількості госпіталізацій прискорилося до + 51% за тиждень, це найбільша динаміка, яку ми спостерігали в 2021 році. Вона фактично вдвічі перевищує динаміку весняної хвилі. І цей відсоток може погіршуватися далі», – йшлося в звіті.

Серед небезпечних показників, які перерахували в KSE:

  • госпіталізації переважають над виписками на 60%;

  • ліжка з киснем були зайняті на 31%, а тижнем раніше – на 22%;

  • в середньому за добу від коронавірусу вмирало до 80 людей.

«Поточна хвиля за своїми характеристиками буде відповідати попередній. Ми не очікуємо повернення до «зеленого» рівня епідемічної небезпеки в цьому році», – констатували в Київській школі економіки.

Прогноз НАН на жовтень: понад 10 тисяч нових випадків зараження на добу

У Національній академії наук опублікували свіжий прогноз щодо розвитку епідемії коронавірусу в Україні до 12 жовтня.

Вчені констатували, що за останні два тижні захворюваність прискорила зростання. Синхронно зростала кількість позитивних тестів і нових госпіталізацій – до 70% і до 50% відповідно.

Середня кількість інфікованих становить 6 тисяч 593 людини в день – це в 2,2 рази більше, ніж два тижні тому. Середня кількість летальних випадків становить 115 на добу – це вдвічі більше, ніж два тижні тому. Госпіталізують в середньому 1 тисячу 919 осіб за день.

«У другій половині вересня темпи зростання захворюваності в 2021 році виявилися значно вище, ніж в 2020-му за ті ж дати. Наприклад, виявлена захворюваність і кількість летальних випадків вже вдвічі перевищують торішні значення. Видима летальність залишається близькою до 3%, і вікова структура хворих не дає підстав очікувати істотне її зниження», – підкреслили в НАН.

Пік захворюваності на COVID-19 в Україні може настати вже в жовтні-листопаді. У найближчі тижні добовий рівень інфікування може перевищити 10 тисяч, а на піку – досягти 15-18 тисяч.
Показники епідемічної динаміки в 2021 і 2020nas.gov.uaЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Ще одна відмінність від торішньої хвилі – високий рівень захворюваності серед молоді та серед літніх людей, але нижче – серед людей працездатного віку.

За прогнозами НАН, протягом 29 вересня – 5 жовтня середня кількість нових випадків дорівнюватиме 8,1 тисячі (за компартментною моделлю SEIR-U) або 8 тисячам 326 (обчислення за статистичною моделлю Prophet). Протягом 6-12 жовтня кількість нових випадків може досягти 11 тисяч 599 (SEIR-U) або 10 тисяч 2 (Prophet).

Учені КПІ прогнозують до 18 тисяч випадків на добу на піку четвертої хвилі COVID

Учені Київського політехнічного інституту та Інституту епідеміології та інфекційних хвороб провели дослідження поширення четвертої хвилі коронавірусу. За їхніми даними, Україна поки що перебуває в групі країн, в яких нова хвиля захворюваності ще не встигла досягти максимуму. Вчені теж зійшлися на думці, у вересні 2021 року смертність в Україні зростає більш швидкими темпами, ніж за аналогічний період 2020-го.

Як буде розвиватися пандемія COVID-19 восени: прогноз ученихОптимістичний і песимістичний прогноз учених щодо поширення COVID-19 восени в Україні, США, Індії.

Прогнозування динаміки розвитку четвертої хвилі коронавірусу в Україні на 200 днів наперед показало, що ця хвиля перебуває на стадії зростання, вона може бути швидкою, але коротшою за попередні. На її піку може бути 15-18 тисяч нових випадків інфікування на добу. Згасання четвертої хвилі очікується наприкінці 2021 року.

«Вагомим предиктором такого ускладнення епідемічної ситуації щодо СOVID-19 є значне ослаблення карантину в літній період, а в більшості навчальних закладів – з початку вересня. Крім того, слід враховувати ймовірність сезонного зростання інших респіраторних інфекцій, інтенсивність епідемічного процесу яких протягом попередніх 1,5 років стримувалася карантинними та іншими протиепідемічними обмеженнями», – йдеться в дослідженні.

Коли настане пік захворюваності COVID-19: відповідь МОЗ

У Міністерстві охорони здоров'я України очікують пік захворюваності на коронавірус приблизно на листопад. Але якщо ситуація розвиватиметься в несприятливому напрямку, то значне погіршення епідеміологічної ситуації може бути вже у жовтні.

«Раніше ми, дійсно, вважали, що піковий рівень навантаження на систему охорони здоров'я припаде на листопад-грудень цього року. Зараз ми бачимо, що майже за всіма прогнозами такі пікові навантаження можуть бути раніше», – заявив головний державний санітарний лікар Ігор Кузін.

«Те, що ми бачимо точно – пікові навантаження будуть однозначно припадати на листопад. Але чи будуть вони зачіпати жовтень, чи будуть відтягатися на грудень – поки сказати важко», – додав він.

Які області вже на порозі «червоної» зони карантину

У першій половині вересня глава МОЗ Віктор Ляшко в інтерв'ю «Слово і діло» розповів, що в напрямку червоного рівня епідемічної небезпеки рухаються Чернівецька, Тернопільська, Волинська та Закарпатська області. «Хоча в абсолютних цифрах великі цифри в Києві, в Харкові, але в розрахунку на 100 тисяч населення все-таки Західна Україна страждає найбільше. І завантаженість ліжок там більше, і завантаженість ліжок з киснем – більше», – говорив він.

Складна ситуація в Чернівецькій області зберігається і сьогодні. За даними НАН, в області кількість зайнятих ліжок вже зрівнялася з рівнем піку попередньої хвилі. Крім того, в Чернівецькій області високий відсоток зайнятих ліжок з киснем: на 26 вересня – 62,5%, 27 вересня – 67,1%, 28 вересня – 65,9% (за допустимої норми в 65%). У цій області також максимальна кількість летальних випадків на 100 тисяч населення.

Ризик потрапляння в «червону» зону був також у Харківській і Луганській областей. У Луганській області кількість нових летальних випадків на 100 тисяч населення є найвищим після Чернівецької області.

Пік захворюваності на COVID-19 в Україні може настати вже в жовтні-листопаді. У найближчі тижні добовий рівень інфікування може перевищити 10 тисяч, а на піку – досягти 15-18 тисяч.
Захворюваність у регіонах (відносні значення)nas.gov.uaЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

У Києві, відзначили в НАН, на відміну від попереднього року, ситуація значно краща. Вчені пояснюють це високим рівнем вакцинації і тим, що, ймовірно, велика кількість населення перехворіла на коронавірус.

Нагадаємо, керівник Центру економіки охорони здоров'я KSE Юрій Ганіченко заявив, що Україна незабаром вийде в лідери антирейтингу країн Європи за кількістю хворих на коронавірус.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: