Pandora Papers: хто з українців згадується в розслідуванні

Читать на русском

Журналісти-розслідувачі опублікували результати вивчення документів Pandora Papers. Вони розкривають офшорні угоди і активи 35 світових лідерів, а також кількох сотень державних чиновників. У розслідуванні згадуються й українські політики, зокрема президент Володимир Зеленський. Хто ще фігурує в Pandora Papers – на інфографіці «Слово і діло».

За даними розслідування, в 2012 році Володимир Зеленський і його найближче оточення зареєстрували кілька компаній на Британських Віргінських островах, у Белізі та на Кіпрі. Центральною в цій мережі офшорних фірм стала Maltex Multicapital Corp: вона була порівну поділена між Володимиром Зеленським, Сергієм Шефіром (нині перший помічник президента), Борисом Шефіром (шеф-редактор студії «Квартал 95») і Андрієм Яковлєвим (сценарист і режисер «Кварталу 95»).

Номінальним власником Maltex Multicapital Corp виступала компанія Davegra Limited, якою володів нинішній глава Служби безпеки України Іван Баканов. Як пояснили експерти, Баканов і його фірма виступили номінальним власником Maltex Multicapital Corp, щоб приховати реального.

У розслідуванні також фігурує Ігор Коломойський: Зеленський і його партнери могли бути причетні до висновку грошей з ПриватБанку.

Окремий «розділ» розслідування присвячений політикам і чиновникам, які стали власниками елітної британської нерухомості за допомогою офшорних фірм. Серед них: Анастасія Ложкіна (дочка колишнього глави АПУ Бориса Ложкіна), Геннадій Боголюбов (колишній співвласник ПриватБанку), Олександр Ярославський (колишній співвласник «Укрсиббанку»), Ігор Воронін (бізнес-партнер Дмитра Фірташа), Тетяна Ківалова (дочка ексглави Центрвиборчкому Сергія Ківалова).

У Pandora Papers є згадка про олігарха Ріната Ахметова. Він через офшорні фірми отримав кредит на купівлю літака Falcon 7X.

Народний депутат Олександр Герега, за даними розслідування, володіє кіпрськими компаніями, які пов'язані з мережею гіпермаркетів у Криму.

Згадується також нинішній міністр культури Олександр Ткаченко: він через офшорну компанію отримав чверть акцій Одеської кіностудії.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало, що стало відомо про офшори Володимира Зеленського та інших українських політиків.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: