Скільки часу минуло між створенням нових органів в Україні та початком їхньої роботи

Читать на русском

Володимир Зеленський ще у березні підписав закон про створення Бюро економічної безпеки, яке займатиметься розслідуванням усіх економічних злочинів і забиратиме відповідну частину навантаження у СБУ та ДБР. Наприкінці серпня обрали голову БЕБ, а сам орган мав запрацювати на початку осені. Однак запуск Бюро відклали до кінця листопада. «Слово і діло» пропонує подивитися, як створювали інші органи в Україні з 2014 року.

У березні 2014 року в Україні створили Національну гвардію – як військове формування з правоохоронними функціями на базі МВС. Однак фактично Нацгвардія почала працювати через три місяці.

У жовтні 2014 року ухвалили закони про створення Національного антикорупційного бюро, яке займається запобіганням, виявленням та розкриттям корупційних злочинів, та Національного агентства з питань запобігання корупції, що реалізує державну антикорупційну політику, а також займається перевіркою декларацій держслужбовців.

НАБУ запрацювало наприкінці 2015 року. Відтоді його незмінним главою є Артем Ситник. А от для повноцінного запуску НАЗК знадобилося майже два роки, адже запрацював орган у серпні 2016 року.

Главою НАЗК з початку 2020 року є Олександр Новіков. Нещодавно в інтерв’ю «Слово і діло» він розповідав, що нині відбувається з агентством та як воно працює.

У листопаді 2015 року запрацювала Національна поліція України. Трохи раніше патрульна поліція з’явилась у Києві, Львові та Одесі.

У цей самий період, на початку липня 2015, ухвалили створення Спеціальної антикорупційної прокуратури як підрозділу Офісу генпрокурора, яка, зокрема, наглядає за дотриманням законів під час роботи НАБУ та займається підтриманням державного обвинувачення у відповідних провадженнях.

Для обрання глави та повноцінного старту роботи знадобилося чотири місяці.

Національне агентство з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА) створили в Україні у листопаді 2015 року, однак повноцінно запрацювало воно майже через два роки – у жовтні 2017.

З грудня 2019 року АРМА не має повноцінного керівника, а посаду глави займали виконувачі обов’язків.

Наприкінці 2015 року ухвалили закон про створення Державного бюро розслідувань, яке розглядає ті кримінальні провадження, у яких фігурують правоохоронці, судді і найвищі службовці. Першого керівника ДБР обрали через два роки – у листопаді 2017-го, а повноцінно запрацювало Бюро ще через рік.

З кінця 2019 року у ДБР керівну посаду обіймали виконувачі обов’язків.

У липні 2018 року в України створили Вищий антикорупційний суд в рамках судової реформи. На самому початку був задум, що ВАКС буде розглядати справи лише за поданням НАБУ.

З травня 2019 року главою ВАКС є Олена Танасевич, а сам орган розпочав роботу у вересні того ж року.

Наприкінці 2018 року створили Державну митну службу, яку тоді очолив Максим Нефьодов, та Державну податкову службу. Обидна органи утворилися в результаті розподілу Державної фіскальної служби.

Податкова служба розпочала діяльність у серпні 2019 року, а Митна служба трохи пізніше – у грудні.

У листопаді 2021 року повинно запрацювати Бюро економічної безпеки, главою якого вже обрали Вадима Мельника – главу ДФС. Передбачалося, що БЕБ запрацює у вересні, однак запуск довелося відкласти.

Нагадаємо, раніше ми писали, чого чекати від створення Бюро економічної безпеки.

Також «Слово і діло» розбирало, які функції виконуватиме Рада громадського контролю при БЕБ та які труднощі були з конкурсом.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: