Президентський законопроєкт про олігархів ухвалений у першому читанні

Читать на русском
Верховна рада 1 липня ухвалила законопроєкт президента Володимира Зеленського про деолігархізацію за основу.
Володимир Зеленськийpresident.gov.ua

Верховна рада ухвалила у першому читанні президентський законопроєкт №5599 про деолігархізацію.

На засіданні в четвер, 1 липня, його підтримали 275 нардепів.

Деолігархізація за законом: як Зеленський хоче обмежити вплив олігархів та наскільки це реальноЯк президент пропонує боротися з олігархією та чи вдасться йому це зробити, розбиралося Слово і діло.

Законопроєкт Зеленського містить пояснення таких понять як бенефіціар, пособник, контролер, пов'язана особа. Також у ньому пояснюються основні критерії визначення поняття «олігарх».

Згідно з документом, для визнання фізособи олігархом, вона повинна відповідати хоча б трьом з чотирьох критеріїв: брати участь у політичному житті, мати значний вплив на ЗМІ (в тому числі інтернет-ЗМІ), бути бенефіціаром або контролювати природну монополію або бізнес, що займає монопольне становище на одному з ринків протягом бодай року, загальна вартість її активів перевищує 2,19 млрд грн або близько 80 млн доларів.

Рішення про визнання особи олігархом приймається РНБО на підставі подання Кабміну, члена РНБО, Національного банку, СБУ або Антимонопольного комітету.

Рішення набуває чинності з дня офіційного опублікування указу президента України про введення його в дію і є обов'язковим до виконання.

Також законом пропонується створити реєстр олігархів.

Тим, хто потрапив в нього, забороняється: здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, бути покупцем (бенефіціаром покупця) в процесі приватизації об'єктів великої приватизації, є зобов'язання подавати декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Виключити зі списку може РНБО після отримання від особи доказів, що підтверджують відсутність у неї ознак, зазначених у частині першій цієї статті.

Також закон регулює спілкування представників держвлади і посадових осіб з олігархами. Якщо вони вступлять в контакт з олігархом (або його представником), вони будуть зобов'язані не пізніше наступного дня подати «декларацію про контакт».

Контактом буде вважатися будь-яка зустріч або розмова, в тому числі в режимі онлайн. У декларації про контакт треба буде повідомити дату і місце зустрічі або розмови, їхній короткий зміст. Декларації будуть публічними.

Якщо контакт відбудеться на судових засіданнях або офіційних заходах, які транслюються в прямому ефірі або ініційовані державними органами, то декларацію можна буде не подавати.

Також виключити з реєстру олігарха можуть за умови, якщо фізособа буде потрапляти менш ніж під три критерії, визначені законопроектом.

Якщо після ухвалення законопроєкту, але до його набуття чинності, олігарх продасть належне йому ЗМІ особі з «небездоганною репутацією», то його все одно будуть розцінювати як того, хто впливає на це ЗМІ.

«Небездоганною репутацією» буде вважатися наявність судимості, потрапляння в українські або міжнародні санкційні списки, заборгованості зі сплати податків, купівля ЗМІ (або намір купити) за ціною, набагато нижчою за ринкову або за кошти незрозуміло походження тощо, систематичне порушення законодавства тощо.

Законопроєкт вводиться в дію через пів року після його прийняття терміном на 10 років.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський вніс у Раду даний законопроект 2 червня. Пізніше до нього подали три альтернативних законопроекти.

Профільний комітет Ради рекомендував депутатам ухвалити у першому читанні законопроект Зеленського про олігархів.

Заступник голови фракції «Слуга народу» в парламенті Євгенія Кравчук раніше заявила, що крім законопроекту про деолігархізацію буде ще запропоновано ще не менше 7 додаткових законопроектів. Вони стосуватимуться змін в закон про політичні партії та антимонопольне законодавство.

У коментарі «Слово і діло» експерт дав прогноз, чи вдасться обмежити вплив олігархів на політику за допомогою нового закону.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: