Радники лідерів країн нормандського формату знову не змогли домовитися про саміт

Читать на русском
Москва в черговий раз звинувачує Україну, Францію і Німеччину у відсутності договороздатності. Однак достеменно відомо, що насправді ситуацію з самітом знову гальмує Росія
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Радники лідерів країн нормандського формату в черговий раз не змогли домовитися про проведення саміту. Тому зустріч лідерів країн нормандського формату все ще під великим питанням.

Про це повідомляє російський Інтерфакс з посиланням на власне джерело, знайоме з ходом переговорів.

Росія готова до діалогу з Україною: які умови висуває РФ та чи можлива зустріч двох лідерівУ Кремлі заявили, що Путін готовий зустрітися з Зеленським. Чи може зустріч президентів відбутися найближчим часом та що на ній можуть обговорити, читайте у матеріалі «Слово і діло».

«Всі учасники переговорів, включаючи представників України, погодилися, що Мінські угоди є єдиною основою для врегулювання конфлікту. Але тут же Німеччина, Франція та Україна відмовилися закріплювати в проєкті підсумкового документа географічну дислокацію конфлікту, його характер і сторони конфлікту, на які Мінськими угодами покладені зобов'язання щодо його врегулювання... Основним каменем спотикання, по суті, стало розуміння цільового результату можливих переговорів. Для європейських партнерів і України таким цільовим результатом є саме проведення саміту нормандського формату, що б там не обговорювалося і до яких би домовленостей там не прийшли» - заявило джерело виданню»

Однак відомо, що насправді ситуацію з самітом знову гальмує Росія. Так, представники Франції та Німеччини запропонували скласти перелік питань до глав держав нормандського формату, а також переглянути сторони конфлікту і взяті сторонами на себе зобов'язання, проте проти цього бурхливо повстала Росія. Представники Москви продовжують наполягати, що Росія не є стороною конфлікту, на що вказують представники України, Франції та ФРН.

Нагадаємо, США готові приєднатися до переговорів щодо Донбасу - як у Нормандському форматі, так і в будь-якому іншому. Тим більше, що у Вашингтона вже є досвід переговорів з питання Донбасу поза Нормандського формату.

Після майбутнього саміту «нормандської четвірки» може бути звільнена частина українців, яких РФ утримує на окупованих територіях Донбасу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: