Чиновники сьогодні вперше складають іспит з української мови

Читать на русском
В Україні 19 липня чиновники і претенденти на громадянство вперше складають іспит з державної мови.
postupi

В Україні у понеділок, 19 липня, чиновники і претенденти на громадянство вперше складають іспит з державної мови.

Іспит почався сьогодні о 9:30.

Набули чинності нові норми мовного законуВ Україні 16 липня почали діяти нові норми закону Про забезпечення функціонування української мови як державної.

Голова Національної комісії з стандартам державної мови Орися Демська раніше розповіла, що далі протягом перших двох тижнів щодня по буднях будуть проходити три випробувальні сесії: з 9:30 до 11:30, з 12:30 до 14:30 і з 15:30 до 17:30.

Для перевірки робіт і встановлення рівня володіння державною мовою буде 15 календарних днів.

На сьогодні екзаменаційні майданчики облаштовано у Києві, Чернігові, Полтаві, Вінниці, Житомирі, Черкасах, Луцьку, Івано-Франківську, Чернівцях, Миколаєві, Рубіжному.

За словами Демської, іспит щодо володіння державною мовою можна перескладати, але не частіше ніж раз на чотири місяці.

Нагадаємо, з 16 липня цього року для вступу на державну службу необхідно подавати сертифікат про рівень володіння державною мовою. Отримати його можна за результатами спеціального іспиту. Відповідальним за процес іспитів є Національна комісія зі стандартів державної мови. Це визначено Законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної», нові норми якого набули чинності.

Екзаменаційна робота буде складатися з чотирьох частин: «Культура мови» (24 тестові завдання), «Читання» (20 тестових завдань), «Лист» (1 завдання відкритого типу), «Діалектика» (2 завдання відкритого типу).

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: