Хто зі спікерів Верховної ради найдовше затримався на посаді

Читать на русском

Останні місяці в інформаційному просторі почали доволі активно обговорювати можливу відставку спікера Верховної ради Дмитра Разумкова. Сам Разумков каже, що поки залишати посаду не планує. У «Слузі народу» також заперечують обговорення цього питання. «Слово і діло» пропонує згадати, хто зі спікерів парламенту найдовше був на своїй посаді.

За часи Незалежності найдовше на посаді глави ВР був Володимир Литвин, який сумарно він(за два терміни) пропрацював 8 років. Він вступив на посаду у 2002 році (до 2006), а згодом – у 2008 році.

Більше п’яти років главою Верховної ради пропрацював Олександр Мороз. Перший раз він став спікером парламенту у 1994 році, а потім у 2006 – змінивши Литвина.

Іван Плющ став третьою людиною, яка повторно обиралася спікером парламенту. Ба більше, чиновник був першим виконувачем обов’язків голови Верховної ради УРСР у 1990 році.

Наступним рекордсменом став попередник Разумкова Андрій Парубій, який затримався на посаді 3 роки і 4 місяці.

З серпня 2019 року главою Верховної ради є Дмитро Разумков, який прийшов до парламенту з президентською партією. Наразі він пробув у ролі спікера Ради два роки і 1,5 місяці.

Півтора роки главою Верховної ради був Олександр Ткаченко. У січні 2000 року депутати одноголосно проголосували за відставку спікера.

На два місяці менше у парламенті протримався Володимир Гройсман. У парламент він пройшов за списком Блоку Петра Порошенка. У квітні 2016 року Гройсман перейшов на посаду прем’єр-міністра.

Найменше на посаді спікера Верховної ради пробув перший президент України Леонід Кравчук – 24 серпня 1991 року до грудня 1991 року, коли його обрали главою держави.

Нагадаємо, спікер Дмитро Разумков розповів, коли Рада очікує проєкт бюджету-2022 від Кабміну.

Також «Слово і діло» пропонує подивитися, про що говорили на Погоджувальній раді лідери фракцій та груп.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: