НАЗК викрило схему, за якою судді уникають відповідальності у справах про конфлікт інтересів

Читать на русском
НАЗК не може притягнути до відповідальності суддів у справах про конфлікт інтересів, бо Рада суддів України придумала схему, яка дозволяє маніпулювати визначенням.
Володимирець.City

Національне агентство із запобігання корупції викрило незаконну схему, за якою судді систематично уникають відповідальності у справах про конфлікт інтересів за допомогою Ради суддів України.

Про це в коментарі для «Слово і діло» розповів голова НАЗК Олександр Новіков.

«Притягати до відповідальності має саме суд. Роль НАЗК — встановити правопорушення та направити відповідні матеріали до суду. І тут виходить цікава ситуація, бо якщо конфлікт інтересів виник у судді з невеликого містечка, часто цю справу в результаті розглядає хтось із колег судді з того ж суду (...) і про справедливий розгляд справи тут казати важко», ‒ пояснює Олександр Новіков.

За його словами, закон визначає, що повноваження надавати роз’яснення щодо конфлікту інтересів є винятково в НАЗК, і закон «Про судоустрій і статус суддів» не надає Раді суддів таких повноважень.

Зеленський заявив, що не допустить блокування судової реформиПрезидент України Володимир Зеленський відреагував на блокування судової реформи через рішення Ради суддів щодо делегатів в Етичну раду.

«Однак Рада суддів не бачить тут проблеми і вирішила просто незаконно присвоїти собі повноваження надавати роз’яснення про конфлікт інтересів, ‒ коментує голова НАЗК. ‒ У результаті маємо одразу два негативних наслідки. По-перше, РСУ вводить суддів, які потребують роз’яснення, в оману. І судді, які впевнені у відсутності в них конфлікту інтересів, отримують адміністративний протокол (за за ст. 172-7 КУпАП ‒ ред.). По-друге, роз’яснення РСУ часто використовують у суді як доказ того, що в людини немає конфлікту інтересів. І недоброчесних суддів звісно не турбує законність практик РСУ».

Голова НАЗК пропонує РСУ внести зміни до свого порядку та виключити незаконні повноваження, які стосуються надання роз’яснень про конфлікт інтересів, щоб під час розгляду адмінпротоколів судді не посилалися на хибні та незаконні роз’яснення РСУ.

«Ми вже намагалися вирішити це на робочому рівні. Провели спеціальну зустріч із Богданом Монічем, головою РСУ. Здавалося, навіть дійшли спільної думки. Але в результаті РСУ просто знехтувала всіма домовленостями», ‒ зазначив Олександр Новіков.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» писало про те, чи може судова реформа опинитися під загрозою після необрання членів Етичної ради.

Також президент України Володимир Зеленський анонсував «війну» через реформування Конституційного суду України.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: