Які об’єкти культурної спадщини Мінкульт планує реставрувати у 2021 році

Читать на русском

У рамках програми «Велике будівництво» у 2021 році планують реставрувати майже 30 об’єктів культурної спадщини. Міністерство культури ще в травні оприлюднило список проєктів для ремонту, зокрема, замків, фортифікаційних, оборонних та палацово-паркових комплексів. «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки грошей виділили на реставрацію та які об’єкти коштували найдорожче.

Загалом у 2021 році планують реставрувати 29 об’єктів культурної спадщини у 7 областях України та у Києві.

У столиці під реставрацію підпало кілька об’єктів у Києво-Печерській Лаврі та Софії Київській.

Найбільше коштів виділили на відновлення будівлі столичної Національної музичної академії ім. П. Чайковського – 103,2 млн грн.

Удвічі менше коштів скерували на протиаварійні роботи у Жовківському замку. На ремонт та протиаварійні роботи будинку Національного художнього музею у Києві виділили 40 млн грн.

34,4 млн грн пішло на реставрацію та протиаварійні роботи у Києво-Печерській Лаврі, зокрема, на оборонні мури навколо Ближніх і Дальніх печер, Онуфріївську вежу та Монастирські мури.

На реставрацію об’єктів на території Софії Київської спрямували 23,9 млн грн. Кошти розподілили між дзвіницею, приміщенням колишньої хлібні, трапезною та відмостками собору.

На протиаварійні роботи Хотинської фортеці виділили 9,8 млн грн. Ще 2,1 млн підуть на перевірку технічного стану Південної башти замку.

Менше мільйона гривень виділили на ремонтні роботи Хотинської фортеці та на розроблення проєктної документації для реставрації Національного заповідника «Качанівка».

На відновлення фасаду будинку костелу Св. Миколая у Києві на 2021 рік заклали 20 млн грн. Однак через масштабну пожежу, яка сталася у храмі пізно ввечері 3 вересня, на реставрацію потрібні додаткові кошти.

З'ясувалося, що унікальний орган був повністю знищений вогнем. Роботи з усунення пошкоджень та відновлення костелу Святого Миколая після пожежі попередньо оцінюють у 75 млн грн.

На реставрацію костелу вже пожертвували майже 16 млн гривень, але процес відновлення будівлі розпочнеться тільки в середині жовтня.

Нагадаємо, раніше ми писали, які об'єкти увійшли до програми «Велика реставрація».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: