Як змінювалася частка ІТ-галузі у загальному обсязі ВВП України

Читать на русском

Внутрішній валовий продукт є одним з ключових показників в економіці країни. Він показує загальну вартість товарів і послуг, які були зроблені в країні за певний період часу. Частка IT-галузі в українській економіці становить 4% ВВП, однак влада у найближчі роки хоче зробити акцент саме на цій індустрії та значно збільшити доходи. «Слово і діло» порівняло, яку частку у ВВП займають ІТ-сектор, сільське господарство та промисловість.

У 2011 році загальний обсяг ВВП становив 1 138,3 млрд грн. На ІТ-галузь (інформація та телекомунікації) припало 3% від загального обсягу ВВП.

Для порівняння, на сільське, лісове та рибне господарство – 8,4% від загального обсягу внутрішнього валового продукту. На переробну промисловість – 12,9% від ВВП (147,4 млрд грн), водночас на видобувну промисловість майже вдвічі менше – 6,1%.

За результатами 10 років зріс відсоток саме в ІТ-галузі – до 4,9% у 2020 році та до 5,6% у першому кварталі 2021 року. Водночас, у гривнях обсяг ВВП у цій галузі зріс помітніше – від 34,3 млрд грн до 187 млрд грн.

За прогнозами Володимира Зеленського, доходи IT-галузі в Україні за три-п'ять років можуть збільшитися з $6 млрд до $16,5 млрд, а частка українського IT-сектору зросте до 10% ВВП.

З цією метою Міністерство цифрової трансформації розробило проєкт Дія.City, однією з головних цілей якого є стимулювання розвитку цифрової економіки на наступні 15 років.

Зеленський вважає, що Україна швидко трансформується і впроваджує інновації, а за останній рік вдалося здійснити справжній прорив у цифровій галузі.

Порівняно з ІТ-галуззю, частка сільського, лісового, рибного господарства у 2020 році була майже вдвічі більшою – 8,3% ВВП (315,9 млрд грн). З 2013 до 2018 року цей показник зростав, однак потім знову знизився.

А от частка видобувної промисловості від загального обсягу ВВП переважно знижувалася – до 5,6% у 2020 році та до 5% у першому кварталі 2021 року.

Частка переробної промисловості до 2014 року дещо знизилася (до 11% від ВВП), наступні три роки було зростання, а з 2018 року – спад до 10,6% від ВВП.

Нагадаємо, у середині липня Рада ухвалила базовий законопроєкт для запуску Дія.City.

«Слово і діло» розбиралося, чому довкола проєкту розгорнулася дискусія і які пропозиції бізнесу врахувало Мінцифри.

Ми також писали, як політичні сили пропонують стимулювати розвиток IT-індустрії.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: