ВВП зросте на 4,1% до кінця року – Мінекономіки

Читать на русском
Державна служба статистика погіршила оцінку ВВП України у першому кварталі, однак на кінець року він зросте на 4,1 відсотка.
Ua.news

ВВП вийде на позитивний тренд у другому кварталі 2021 року, а за підсумками року прогнозується зростання на рівні 4,1%.

Такі дані оприлюднив Держстат, передає Міністерство економіки.

«За підсумками першого кварталу 2021 року сезонно скоригований ВВП зменшився на 1,2% порівняно з попереднім кварталом. Падіння ВВП в І кварталі 2021 року спричинене, перш за все, запровадженням зимового та регіональних весняних локдаунів, а також низькою економічною активністю, що традиційно спостерігається на початку року», – йдеться в повідомленні.

Бюджетна декларація: якими будуть основні економічні показники у 2022-2024 рокахБюджетну декларацію на 2022-2024 роки схвалив Кабмін. Прогноз розвитку української економіки – на інфографіці.

Найбільше зазнали скорочення такі складові попиту, як інвестиції – через збереження невизначеності (- 4,9%) та експорту (- 4,7%) – через повільне відновлення світового попиту в умовах суттєвого зростання цін на сировинних ринках.

Водночас, зросли кінцеві споживчі витрати (+ 1,4%) завдяки збільшенню мінімальної заробітної плати та витрат бюджету на забезпечення медичних потреб та підтримку населення та бізнесу з метою стимулювання попиту.

Загалом, динаміка ВВП за І квартал 2021 року відповідає раніше прогнозованим тенденціям. Проте за підсумками ІІ кварталу 2021 року очікується, що ВВП вийде на позитивний тренд.

Позитивні тенденції обумовлять скасування карантинних обмежень та відновлення економічної активності, початок нового будівельного сезону і польових робіт в сільському господарстві, процеси вакцинації в країні та світі.

Нагадаємо, реальний валовий внутрішній продукт України в січні-квітні 2021 року, за оцінкою, скоротився на 0,6%.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: