Накопичувальна пенсійна система не вирішить проблему з пенсіями в Україні – ексміністр

Читать на русском
На його думку, провальну ситуацію з українською пенсійною системою не врятує навіть обов'язкове введення накопичувальних пенсій
Ілюстративне фотоВідкрите джерело

Введення в Україні накопичувальної пенсійної системи не врятує ситуацію. Вона зміниться тільки тоді, коли з тіні вийдуть працюючі там українці. До цього українську пенсійну систему не розвантажить навіть введення накопичувальних пенсій.

Про це заявив колишній міністр соціальної політики Андрій Рева в ефірі телеканалу «Україна 24».

Пенсії в Україні: чи зміниться порядок виплати з вересняЯк в Україні з 1 вересня 2021-го будуть здійснювати пенсійні виплати – в матеріалі Слово і діло.

«В уряду ніяких планів немає, крім заяви про те, що не буде пенсій через 15 років. Я подивився прогноз ПФУ, і у мене відразу питання: ПФУ прогнозує економічну ситуацію відразу у 2040 році? Він бере сьогоднішню ситуацію і каже, що люди працюють нелегально. І він прогнозує, що люди й далі працюватимуть нелегально. Якщо це збережеться, то тоді будуть такі цифри, які оголосив ПФУ. Але якщо сьогодні люди вийдуть з тіні, почнуть працювати легально, платити внески, то ситуація зміниться. Якщо ви будете працювати в тіні, то не зможете вийти на пенсію в 60 років, але якщо ви вийдете з тіні, у вас буде професійний стаж, то тоді зможете вийти на пенсію в 60 років. І це справедливо. Пенсії - це ваша страховка», - заявив ексміністр.

На його думку, провальну ситуацію з українською пенсійною системою не врятує навіть обов'язкове введення накопичувальних пенсій. Більш того, це може стати грандіозною фінансовою аферою, оскільки для існування недержавних пенсійних фондів здебільшого немає умов.

Накопичити без держави: коли завершиться пенсійна реформа в УкраїніДискусії з приводу запуску накопичувальної пенсійної системи вже за нової влади тривають останні 2 роки. Які шанси запустити пенсійну реформу у наступному році – аналізував політолог Олександр Радчук.

«Загальнодержавна обов'язкова накопичувальна система - це фінансова афера. Ви вкладаєте гроші в недержавний пенсійний фонд, який спрямовує гроші в економіку. Якщо немає фондового ринку, куди будуть вкладатися ці внески? Вкладатимуться так само як у східноєвропейських країнах – вони вкладалися в облігації внутрішньої державної позики. Тобто вони йдуть на фінансування дефіциту державного бюджету. У всіх східноєвропейських країнах державна накопичувальна пенсійна система впала - в Польщі, Угорщині, Чехії, Хорватії, Росії. Якщо ми бачимо такий катастрофічний результат, то чому збираємося наступати на ці граблі?» - зазначив Рева.

Нагадаємо, раніше міністр фінансів України Сергій Марченко заявив, що накопичувальна пенсійна система після її введення діятиме паралельно з солідарною системою загальнообов'язкового державного пенсійного страхування і не зменшуватиме розмір пенсій.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: