Чиновники ФРН змушували Україну виплатити мільйони євро фірмі з корупційним минулим – Der Spiegel

Читать на русском
Серед лобістів сумнівної компанії міністр економіки та енергетики Німеччини Петер Альтмайер, два державних секретарі парламенту в його міністерстві, щонайменше один нинішній і один колишній член Бундестагу від Християнсько-демократичного союзу
Ілюстративне фотоradiosvoboda.org

Високопоставлені німецькі чиновники вимагали від України погасити спірний борг перед мюнхенською компанією Varex. Ця компанія має вельми сумнівну репутацію і замішана в корупційних скандалах.

Про це йдеться у спільному розслідуванні Der Spiegel та проєкту «Схеми».

Так, згідно з інформацією журналістів, офіс компанії, інтереси якої лобіюють могутні німецькі чиновники вищої ланки, більше схожий на контору фірми - ані сайту, ані телефонів, ані вивісок і всього три людини персоналу. Зате зв'язків у фірми вистачає - серед лобістів сумнівної компанії міністр економіки та енергетики Німеччини Петер Альтмайер, два державних секретарі парламенту в його міністерстві, щонайменше один нинішній і один колишній член Бундестагу від Християнсько-демократичного союзу. За інформацією журналістів, саме зазначені вище люди за участю Федеральної канцелярії цілеспрямовано тиснули на Україну, щоб вона повернула компанії вкрай спірний борг, який тягнеться ще з 90-х років.

Varex стверджує, що ще в 1991 році Україна недоплатила компанії 40 млн євро за поставку комп'ютерних томографів в інтересах МОЗ України. Власник компанії Норберт Петерс в останні роки вирішив підняти питання щодо стягнення боргу. Однак проблема в тому, що за компанією з тих же часів тягнеться корупційний шлейф скандалів. Тоді українська влада нібито планувала викупити в компанії частку статутного капіталу. Однак пізніше парламентська слідча комісія Верховної Ради встановила, що отримані від України 12 млн дойчмарок глава компанії Varex Петерс перевів на валютні рахунки українських громадян в іноземних банках. А за інформацією Der Spiegel, одним з рахунків володіла сім'я тодішнього президента України Леоніда Кравчука.

Журнал зазначає, що у 2018 році Альтмайер написав листа українському прем'єр-міністру Володимиру Гройсману. Воно стосувалося саме повернення цього спірного боргу і, за твердженням журналістів, більш нагадувало погрозу. Німецькі політики не зупинилися навіть після приходу до влади Володимира Зеленського.

«Сумму, яку Varex хоче отримати від України, можна порівняти з бюджетом Міністерства аграрної політики України. Але вона настільки незначна для Німеччини, що не пояснює, чому федеральний уряд тиснув на Київ з такою силою», - підкреслюють журналісти.

Та й оточуючі скандальну компанію лобісти та представники - також один іншого краще. Так, інтереси Varex в цій справі представляє адвокат Карл-Георг Вельман - учасник скандалу з «Агентством модернізації України», яке планувалося створювати за участю олігарха Дмитра Фірташа - а йому, нагадаємо, висунули звинувачення в корупції офіційні органи США. Саму компанію неодноразово очолювали вихідці з СРСР - наприклад, деякий московський підприємець, який вийшов на пенсію у званні генерал-майора ФСБ Росії.

Нагадаємо, 22 серпня Україну відвідала канцлер Німеччини Ангела Меркель. Вона зустрілася з президентом Володимиром Зеленським і обговорила з ним ряд важливих питань. Під кінець зустрічі Зеленський нагородив її орденом.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: