Антикорупційний суд знову скасував арешт землі у справі Інституту Таїрова

Читать на русском
Антикорупційний суд розглянув і задовольнив клопотання власників про скасування арешту земельних ділянок.

Вищий антикорупційний суд вчергове скасував арешт низки земельних ділянок у межах кримінального провадження про зловживання службовців низки установ з відчуженням землі Інституту виноградарства і виноробства ім. В. Є. Таїрова.

Таке рішення 9 липня ухвалила колегія суддів ВАКС, повідомляє «Слово і діло».

«Клопотання про скасування арешту майна, накладеного ухвалою слідчого судді Київського районного суду міста Одеси від 26.02.2019 - задовольнити», – йдеться в рішенні.

Як вказується в рішенні, шестеро осіб подали аналогічні клопотання про скасування арешт земельних ділянок. В обґрунтування вказано, що ці особи не є обвинуваченими чи цивільними відповідачами. До того ж, зазначена земля не є речовим доказом у кримінальному провадженні, так як не може бути знаряддям вчинення злочину та не зберегла на собі сліди вчинення кримінального правопорушення. Тому, на переконання заявника, на теперішній час відпала потреба в арешті вказаних земельних ділянок, оскільки щодо них проведені або мали бути проведені вже всі необхідні слідчі дії.

Раніше суд звільнив від відповідальності директора державного підприємства «Дослідне господарство «Таїровське» Національного наукового центру Інститут Таїрова Національної академії аграрних наук Петра Подоляна, Олексія Яковенко та Михайла Жидкова. Інших обвинувачених, а саме директора Інституту Таїрова В'ячеслава Власова та Сергія Баркара будуть судити у загальному порядку. Пізніше суд звільнив від відповідальності й колишнього голову Держкомзему в Овідіопольському районі Одеської області Олексія Стадника.

За версією слідства, Подолян, Власов та інші зловживали службовим становищем. У результаті їхніх дій було відчужено низку земельних ділянок із державної власності загальною площею 10,73 га. Цю землю потім поділили на 140 ділянок і передали у приватну власність для ведення садівництва третім особам. Таким чином, державі було завдано збитків на 20,94 млн грн.

Зазначимо, що вказану справу спочатку розслідувала одеська поліція і лише в лютому 2019 року слідчі повідомили фігурантам про підозру. Пізніше провадження передали НАБУ, тобто за рік до закінчення строків давності у справі.

Нагадаємо, ВАКС скасував арешт землі в цій справі. Також суд частково скасував арешт землі, яка раніше належала ДП «ДГ «Таїровське».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: