Українцям урізали субсидії: підвищені соцнормативи залишили тільки деяким областям

Читать на русском
Субсидії в Україні зменшили. Кабмін урізав соцнормативи вполовину. Повернуть норми тільки за однієї умови.
Марина ЛазебнаФото Слово і діло

Кабмін скасував норму, запроваджену навесні 2020 року, про збільшення на 50% соціальних нормативів на ЖКП при призначенні субсидій. Підвищений норматив діятиме тільки у разі оголошення у регіоні «червоного» рівня карантину.

Рішення прийняли на засіданні уряду в середу, 11 серпня.

Субсидії в Україні: як змінилися правила призначення і скільки коштів виділяла державаЯкі нові правила отримання субсидій діють в Україні з 1 травня 2021 року – на інфографіці.

«Сьогодні вся країна перебуває у «зеленій» зоні, доходи українців почали рости, але в той же час ми добре розуміємо, що епідемія коронавірусу не закінчилася. По всьому світу йдуть нові спалахи, тому проект постанови передбачає продовження дії цього механізму, підтримки населення для тих регіонів, які з початку опалювального сезону виявляться у «червоній» зоні у разі нової хвилі коронавірусу», - пояснила міністр соціальної політики Марина Лазебна на засіданні Кабміну .

Вона зазначила, що людям не потрібно буде додатково звертатися до органів соцзахисту, збільшені норми будуть введені автоматично у «червоних» областях.

Постанова змінює і інші правила надання субсидій.

Зокрема, житлові субсидії будуть призначатися у разі покупки квартири (будинку) протягом шести місяців після продажу іншої квартири (будинку), які були єдиним житловим приміщенням у власності особи, на підставі документів.

У той же час скасовується норма про те, що субсидія може призначатися у разі, якщо зарплата становить менше 50% середньої в Києві і Севастополі та менше ніж 20% в обласних центрах і містах обласного значення.

Також вилучається норма про наявність мобільного телефону в осіб, які є претендентами на отримання житлової субсидії, оскільки з 1 травня 2021 вона надається виключно у готівковій формі.

Лазебна додала, що процес призначення житлових субсидій триває. Станом на початок серпня вони вже призначені для понад 2,3 млн домогосподарств.

Нагадаємо, сьогодні Кабмін продовжив адаптивний карантин в Україні до 1 жовтня.

Днями в Мінфіні запевнили, що коштів на субсидії в бюджеті вистачить до листопада.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: