Патронний завод в Україні: як намагаються реалізувати проєкт

Читать на русском

Єдиний в Україні патронний завод розташовувався у Луганську і на початку війни на Донбасі його захопили незаконні збройні формування. Війна йде вже трохи більш як сім років, але новий патронний завод у країні не з'явився, хоча періодично політики обіцяють його побудувати. «Слово і діло» спробувало розібратися, як реалізується проєкт.

Луганський патронний завод бойовики захопили у червні 2014 року.

Наприкінці 2015 року тодішній прем'єр-міністр Арсеній Яценюк пообіцяв, що в 2016-му в Україні відкриють лінію виготовлення боєприпасів до стрілецької зброї. Але зробити цього так і не встиг – Яценюка відправили у відставку.

У липні 2016 року голова «Укроборонпрому» повідомив, що на розгляді уряду перебуває проєктна документація і кошторис нового патронного заводу. Очікувалося, що він зможе виготовляти боєприпаси не тільки для ЗСУ, а й на експорт.

Наступна згадка про патронний завод була в березні 2017-го: Кабмін ухвалив постанову про державну цільову програму створення та оновлення виробництва боєприпасів і продуктів спецхімії до 2021 року.

У тому ж році п'ятий президент Петро Порошенко пообіцяв побудувати в Україні патронний завод. За його словами, з держбюджету на це виділять 1,4 млрд грн. Наприкінці 2017 року в Міністерстві економіки повідомили, що ведеться підготовка до запуску заводу в 2018-2019 роках.

Але завод так і не побудували. Наприкінці 2019-го в Дніпропетровській обладміністрації говорили, що завод навесні 2020 року почне будувати компанія «Конкорд-Інжиніринг», це буде на території індустріального парку «Павлоград».

Закінчилася каденція Петра Порошенка, і він свою обіцянку побудувати завод провалив. Сприяти створенню патронного заводу тепер обіцяє народний депутат від «Слуги народу» Ірина Верещук.

Кілька заяв про патронний завод було від нинішнього глави «Укроборонпрому» Юрія Гусєва. У червні він повідомив про укладення угоди з канадськими компаніями, яка передбачає виготовлення стрілецької зброї та боєприпасів на новому патронному заводі. Інвесторами виступлять канадські GL Munitions Inc. і Waterbury-Farrel.

Крім того, в липні стало відомо, що патронний завод хочуть побудувати в Житомирі. Інвестувати в будівництво понад 100 млн доларів готова американська компанія. Міська рада вже дала згоду на виготовлення технічних документацій із землеустрою.

Нагадаємо, на інфографіці можна подивитися, як в 2019-2020 роках реформували «Укроборонпром» і оборонно-промисловий комплекс.

Також «Слово і діло» писало про ключові моменти законопроєкту «Про особливості реформування підприємств оборонно-промислового комплексу державної форми власності».

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: