Війська США остаточно покинули територію Афганістану

Читать на русском

США офіційно завершили виведення свого військового контингенту, а також евакуацію цивільних і афганських біженців з території Афганістану. Останній евакуаційний літак Військово-повітряних сил США покинув Міжнародний аеропорт Кабула імені Хаміда Карзая вдень 30 серпня.

Про це повідомляє CNN.

«Я сьогодні тут, щоб оголосити про завершення виведення наших військ з Афганістану і закінчення військової операції з евакуації американських громадян, громадян інших країн, а також афганців, які перебували в вразливому положенні» - заявив журналістам керівник Центрального командування Збройних сил США генерал Кеннет Маккензі.

Уроки Афганістану: чим нинішні події нагадують вивід військ СРСРЯк відбувалося виведення військ Радянського Союзу і Сполучених Штатів з Афганістану, дивіться на інфографіці Слово і діло.

Генерал додав, що на цьому військова місія США в Афганістані, яка тривала майже 20 років, завершена. За цей час американські війська домоглися своїх цілей, розгромивши угруповання «Аль-Каїда» - винуватицю терактів в США 9 вересня 2001 року. Місія обійшлася США у 2461 загиблого і понад 20 тисяч поранених.

Попри виведення військ, США продовжить забезпечення евакуації афганців дипломатичними заходами. Представники Управління цивільної авіації США підкреслили, що аеропорт Кабула зараз ніким не контролюється, а повітряний рух над афганською столицею не регулюється.

Нагадаємо, Україна, США і ще 90 держав 29 серпня схвалили декларацію, в якій заявили, що зроблять все можливе, щоб Афганістан могли вільно залишати їх громадяни, а також лояльні заходу афганці та люди з груп ризику, яким можуть загрожувати переслідування при талібах.

В ООН попередили про початок масштабної гуманітарної кризи в Афганістані після того, як закінчиться евакуація.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: