Уроки Афганістану: чим нинішні події нагадують вивід військ СРСР

Читать на русском

Іноземні війська продовжують залишати Афганістан, а угруповання «Талібан» вже захопило Кабул і оголосило про контроль над усією країною. «Слово і діло» вирішило порівняти, як відбувалося виведення військ Радянського Союзу з Афганістану наприкінці 80-х та Сполучених Штатів – зараз.

Як відбувалося виведення військ Радянського Союзу і Сполучених Штатів з Афганістану, дивіться на інфографіці Слово і діло.
Афганістан. Вивід військ СРСР і СШАСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Радянський Союз брав участь в Афганській війні 9 років та 1 місяць – з грудня 1979 року. За час війни СРСР витратив близько 53,2 млрд доларів (за середнім курсом 0,69 руб./1 долар на той час). Кількість загиблих та зниклих безвісти становила 15 031 особу.

США брали участь у війні майже 20 років – з жовтня 2001 року. Остаточно вивести війська країна повинна до кінця серпня. Витрати на війну склали 978 млрд доларів, їхніх союзників – Великої Британії та Німеччини – 30 млрд і 19 млрд доларів відповідно.

За попередніми підрахунками, кількість загиблих військових становить 3 500 осіб, з них найбільші втрати у США – понад 2 300 осіб.

У «Талібані» озвучили подальшу долю АфганістануЙдеться про відновлення Ісламського емірату Афганістан, який був заснований в 1996 році, після перемоги талібів у громадянській війні

На момент виведення військ СРСР влада Афганістану контролювала 26 із 28 провінцій. Через два роки уряд Афганістану контролював 10% території, решту території контролювали угруповання опозиції. У 1992 році афганський уряд втратив контроль над Кабулом.

Через два роки у місті Кандагар виник рух «Талібан», який вже у 1996 році увійшов до Кабула. У тому ж році було проголошено державу «Ісламський Емірат Афганістан». Переважна частина території опинилася під контролем «Талібану» до осені 2001 року.

У травні 2021 року після заяви про виведення військ США та їхніх союзників, «Талібан» розпочав активну наступальну операцію проти уряду Афганістану. Вже через два місяці під контролем «Талібану» перебувало 85% території. У середині серпня переважна частина території Афганістану опинилася під контролем «Талібану».

Нагадаємо, раніше ми писали, як захоплення Афганістану талібами вплине на світ та які уроки потрібно винести із ситуації.

Чи насправді в Афганістані занепала цивілізація – читайте в авторській колонці Валентина Гладких.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: