Вітренко назвав три сценарії збереження транзиту газу через Україну

Читать на русском
Глава Нафтогазу Юрій Вітренко назвав найбільш реалістичні варіанти збереження транзиту газу через Україну.

Голова «НАК Нафтогаз» Юрій Вітренко назвав найбільш реалістичні, на його погляд, варіанти збереження транзиту газу через Україну.

Про це він написав у Facebook за підсумками зустрічі з Георгом фон Вальдерзее - спецпредставником уряду Німеччини з питання транзиту через Україну.

«Північний потік-2»: про що домовилися США та Німеччина і що про це думають в УкраїніЯкі гарантії США і Німеччина дають Україні в зв'язку із завершенням будівництва Північного потоку-2, і що про це думають в Україні та Росії.

За словами Вітренка, для збереження транзиту він бачить такі гарантії:

  • перенесення точок передачі газу в чинних контрактах Газпрому, згідно з якими газ зараз йде в Європу через Україну, на кордон РФ-Україна, щоб самі європейські компанії замовляли транзит газу через Україну до 2035 року;
  • створення на електронній платформі Газпромекспорту точки поставки додаткових обсягів газу на кордоні РФ-Україна; знову ж таки, щоб європейські покупці цього газу самі могли замовляти транзит газу через Україну;
  • розблокування доступу до української газотранспортної системи з боку РФ для інших експортерів газу в Європу, зокрема з Центральної Азії.

«Все вищезазначене - це не забаганки України», - додав голова «НАК».

Вітренко зазначив, що це втілення на практиці європейських правил про відповідність «слову і духу», які згадують Німеччина і США у спільній заяві щодо «Північного потоку-2».

Нагадаємо, раніше Вітренко заявив, що «Газпром» шантажує газом Європу і в півтора рази урізав транзит через Україну.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: